Mainos

Suonenjoen mansikka kypsyy aikataulussa

Mansikan pääsatoa päästään poimimaan Suonenjoen seudulla näillä näkymin noin kolmen viikon päästä.

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtajaIlkka Voutilainen kertoo, että avomaalla kasvavan mansikan kukinta on vasta aluillaan.

-Tällä hetkellä näyttää siltä, että sadon kypsymisessä ollaan suurin piirtein normaalissa aikataulussa, hän sanoo.

Alkukesä on ollut monen harmiksi viileä ja sateinen. Kolea sää ei kuitenkaan ole välttämättä huono asia mansikkasadolle, eikä marjatiloilta ole kantautunut tietoja hallaöiden aiheuttamista tuhoista. Tietyillä paikoilla halla on saattanut palelluttaa suojaamattomia mansikantaimia.

-Viileys tietysti hidastaa kehitystä, koska kasvi tarvitsee lämpöä ja valoa. Viileässä säässä mansikka ehtii toisaalta tehdä juuria ja voimistua. Ammattimaisilla mansikkaviljelmillä hallan torjuntaan käytetään sadetusta ja harsoja, Voutilainen selvittää.

Tällä hetkellä myynnissä olevat mansikat on kasvatettu pääasiassa kasvihuoneissa. Varsinais-Suomesta on jo poimittu myyntiin jonkin verran harson alla kasvanutta mansikkaa. Suonenjoen seudulta ensimmäiset harsoviljelmillä kypsyneet mansikat saadaan ilmeisesti juhannuksena.

Normaalin suuruista satoa odotellaan Suomen suurimmalta mansikantuotantoalueelta Suonenjoen seudulta poimitaan kesäisin 1,5-2 miljoonaa kiloa mansikkaa, mikä on noin viidennes koko maan sadosta. Huippuvuosina alueen viljelmiltä on saatu jopa 2,5 miljoonan kilon sato.

-Normaalin suuruista satoa odotellaan tänä kesänä, Voutilainen totesi. Suonenjoen seudun mansikkatiloilla työskentelee tänäkin suvena parituhatta ulkomaalaista poimijaa. He tulevat pääasiassa Baltian maista ja Venäjältä, mutta kiinnostusta on ollut myös Puolasta, Tshekistä ja Unkarista.

-Poimijoita on tarjolla hyvin, ja yhteydenottoja tulee päivittäin, Voutilainen kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.