Suomussalmella vedenalaista arkeologiaa

Hossan vesissä Suomusalmella kartoitetaan ensikertaa Suomessa järjestelmällisesti vedenalaisia muinaisjäännöksiä. Työtä tehdään kaikuluotaamalla järvien pohjia ja tutkimalla niitä sukeltamalla.

Toistaiseksi Hossan vesistä on löytynyt muunmuassa merkkejä kivikauden elämästä sekä entisaikojen ihmisten rakentamia kalapatoja.

Metsähallitus aloitti vedenalaisten muinaisjäännösten kartoittamisen Hossan vesillä lokakuun alussa. Tänään pohjan kaikuluotauksia tekevä vene työskenteli Öllöri-järvellä - mutta mitä löytyi?

- Tähän mennessä olemme löydetäneet kolmesta eri järvestä kalapatoja tai sohjuriaitoja, kertoo Metsähallituksen meriarkeologi Eveliina Salo.

Salo kertoo, että löydöt ovat todennäköisesti melko yleisiä, mutta ne ovat jääneet vähälle huomiole.

- Niitä on todennäköisesti kuitenkin aika paljon Suomen vesissä.

Hossan vesien äärellä on asuttu aina kivikaudesta lähtien ja merkkejä asutuksesta on löydetty paljon - nyt myös vedenalaisessa kartoituksessa. Alueen vesien kautta kulki myös vilkas muinainen kauppareitti aina kauas etelään Pohjanmaalle asti.

Vaikka Suomen arkeologisia kohteita on kartoitettu paljon, ollaan nyt ensi kertaa asialla veden alla, kertoo Metsähallituksen meribiologi Essi Keskinen.

- Nyt on ensimmäinen kerta, kun näin suuressa mittakaavassa tehdään järjestelmällistä ja laajaa kartoitusta veden alla. Tähän mennessä on tehty pistemäisiä tutkimuksia siellä täällä, kun on saatu vinkki, että jossain on jotain ja sitä on käyty kartoittamassa. Mutta sitä ei ole koskaan ennen vielä tehty, että lähdetään kartoittamaan kokonaisia järviä.

Hossan järvien muinaisjäänteiden kartoitus jatkuu vielä ensi vuonna. Kartoitus on osa kolmivuotista työtä, jolla koko Hossan retkeilyalueen palvelut ja tiedot ajantasaistetaan.

Katso Hannu Alstan raportti Suomussalmelta

Lue myös:

    Uusimmat