Mainos

Suomussalmella jättimäinen nikkelilöytö

Kainuusta Suomussalmelta on löydetty rikas nikkeliesiintymä. Geologinen tutkimuskeskus pitää malmilöytöä Euroopan rikkaimpana. Nikkelikaivoksen perustamisesta järjestetään tarjouskilpailu ensi kevääseen mennessä. Tällä hetkellä Suomessa on vain yksi eli Outokummun Hituran nikkelikaivos Nivalassa.

nikkeliloyto-pala-kadessa-lahelta

Geologinen tutkimuskeskus on löytänyt uuden merkittävän nikkelilöydön Suomussalmen Saarikylältä. Nikkelin lisäksi löydön muita arvometalleja ovat palladium ja platina. Valtion teknisen tutkimuskeskuksen suorittamat rikastuskokeet ovat antaneet erinomaisia tuloksia. Rikastuskokeissa nikkelistä on saatu talteen 75 prosenttia. Nikkelimineralisaatio sijaitsee 3000-2760 miljoonaa vuotta vanhan, 60 kilometriä pitkän ja enimmillään kymmenen kilometriä leveän Suomussalmen vihreäkivivyöhykkeen sisällä. Geologinen tutkimuskeskus löysi etsintäkartoituksen yhteydessä kesällä 1998 Saarikylän pohjoispuolelta nikkelipitoisia lohkareita.

Aiempien tutkimusten perusteella lohkareiden lähtöalue saatiin nopeasti rajatuksi ja heti ensimmäisellä kairausprofiililla löytyi nikkelimineralisaatio. Mineralisaation kokoa ei Geologinen tutkimuskeskus ole arvioinut, mutta kairauksien avulla sitä on voitu seurata noin 450 metriä pituussunnassa. Esiintymän paksuus vaihtelee kolmesta metristä useisiin kymmeniin metriin. Alueen jatkotutkimusoikeuksista kauppa- ja teollisuusministeriö järjestää kansainvälisen tarjouskilpailun ensi keväänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.