Mainos

Suomikin siivoaa Venäjän sotilasjätteitä

Suomi maksaa 10 miljoonaa euroa Venäjän ydinturvahankkeista. Summasta osa käytetään Kuolan sotilasperäisten ydinjätteiden siivoamiseen.

Venäläinen ydinvoimala

Venäjän vanhoja ydinsukellusveneitä säteilylähteineen lojuu Kuolan niemimaan rannikolla. Läntisen käsityksen mukaan osa niistä on heitteillä. Lipposen hallituksen viime vuonna tekemällä periaatepäätöksellä Suomi on mukana lännen koalitiossa, jolla on varattuna noin 20 miljardia euroa sotilasperäisten säteilylähteiden siivoamiseen ja muuhun ydinturvaan Venäjällä.

Ydinsaasteiden pohjoinen keskittymä on Muurmanskin alueella. Sijaintipaikkoja on kartoittanut norjalainen ympäristöjärjestö Bellona.

Venäjä ei täysin allekirjoita kaikkia lännen arveluja. Venäjä on nyt kuitenkin suostunut siihen, että lännen miljardit otetaan vastaan eikä avustustarvikkeista enää peritä tulleja, veroja tai vastaavia maksuja. Avustajamaille sallitaan myös pääsy ydinjätteiden siivouskohteisiin. Tästä on kansainvälinen sopimus. Suomessa puitesopimus ehkä viedään nyt syksyllä eduskunnan hyväksyttäväksi.

Onko sopimuksessa jotakin sellaista poliittista, joka saattaa hiertää eduskunnassa?

- En usko. Kyllä kaikki varmasti ymmärtävät, että tämä on tärkeä läpimurto ydinturva-alalla. Ehkä myöskin poliittisesti, että näinkin herkissä asioissa, jotka liittyvät Venäjän pohjoisen laivaston toimintaan - sen aiheuttamiin ympäristöongelmiin - päästään pureutumaan tällä uudella sopimuksella, sanoo ulkoasiainneuvos Seppo Kauppila ulkoasiainministeriöstä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.