Mainos

Suomikin heräsi - nyt lastensuojelusta tiedotetaan venäjäksikin

Suomen ulkoministeriö järjesti tänään venäläismedialle tapaamisen venäjää sujuvasti puhuvan peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd) kanssa. Samaan aikaan Suomen Moskovan suurlähettiläs tapasi muita toimittajia Moskovassa.

– Tämä oli erittäin hyödyllinen visiitti. Sain paljon uutta tietoa, ja samalla tämä oli historiallinen tapaaminen. Ensimmäistä kertaa Suomen viranomaiset ottivat yhteyttä venäläiseen mediaan ja selittivät oman näkökulmansa, kiitteli Komsomolskaja Pravdan toimittaja Alexandre Gorelik tavattuaan peruspalveluministerin.

Gorelikin saama uusi tieto oli muun muassa se, että Suomessa venäläisiin ei suhtauduta epäluuloisesti.

– Halusimme tietää, miten täällä kohdellaan venäläisiä perheitä, koska meillä Venäjällä on yksipuolista tietoa. Sain samoja vastauksia eri lähteistä, sekä Suomen viranomaisilta että täällä olevista venäläisistä yhteyksistä, joten sen takia uskon, että faktat pitävät paikkansa, Gorelik kertoi.

Viranomaisten väliintuloa ei ymmärretä

Ministeritapaamisessa ei käsitelty viime aikoina julkisuudessa olleen venäläisäidin neljän lapsen huostaanottoa, vaan lastensuojelua yleisemmällä tasolla.

– Puhuimme myös kulttuurieroista. Venäjällä lapsia hoidetaan perheissä ja koulussa, täällä lapsia hoitavat myös viranomaiset. Tätä venäläisten on vaikea ymmärtää. Jos viranomainen tulee väliin, se loukkaa perheen oikeuksia.

Gorelik aikoo tehdä lehtijutun lisäksi jutun Komsomolskaja Pravdan omalle tv-kanavalle.

– Olen kahden päivän aikana kysynyt niin paljon ja saanut niin paljon vastauksia, että tuntuu, että nyt toistan jo samoja kysymyksiä, Gorelik naurahti suomalaiskollegoidensa haastattelussa eduskunnassa tänään.

Komsomolskaja Pravdan toimittajan lisäksi Itar-Tassin toimittajat olivat tyytyväisiä ministeritason tapaamiseen ja tietoon. Tulkkeja ei tarvittu, sillä Guzenina-Richardson puhuu sujuvaa venäjää.

Myös ministeri Maria Guzenina-Richardson oli tapaamiseen tyytyväinen.

Ministeriökin tiedottaa nyt venäjäksi

– Toimittajat kertoivat, että Venäjällä oli puhuttu jopa siitä, että voiko Suomeen tulla enää lomamatkalle, jos sosiaaliviranomaiset voivat viedä lapset pois. Toisaalta kuulin, että osa kansasta suhtautuu myös huvittuneesti tähän kohuun, ministeri kertoi.

– Tapaamisessa tuli oikaistua monia muitakin väärinkäsityksiä. Sosiaali- ja terveysministeriön sivulle on tänään lisätty pyynnöstäni linkki, jolla on venäjänkielistä tietoa, mistä Suomen lastensuojelulaissa on kyse. Pidän tärkeänä, että välitämme tietoa avoimesti venäläisille ja venäläiselle medialle.

Tapaamisessa ei keskustelu yksittäisistä tapauksista eikä myöskään dosentti Johan Bäckmanista.

– Käsittääkseni nämä toimittajat eivät olleet erityisen kiinnostuneita tästä herrasta.

Guzenina-Richardson toivoo pääsevänsä tapaamaan venäläistä ministerikollegaansa joulukuussa Moskovaan. Keskustelun aiheena olisi muun muassa suomalainen lastensuojelu. Maiden väliseen perhekomission perustamiseen ministeri suhtautuu muiden suomalaispäättäjien tavoin edelleen kielteisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.