Suomi ylsi kärkisijoille EU:n tasa-arvomittauksessa

Suomi on EU:n kolmanneksi tasa-arvoisin maa. Asia selviää Euroopan tasa-arvoinstituutin EIGE:n julkistamasta sukupuolten tasa-arvoa mittaavasta indeksistä.

Tasa-arvoa mitattiin 27:ssä EU:n jäsenmaassa asteikolla 1-100. Suomi sai mittauksessa 73,4 pistettä, eli reilusti yli EU-maiden 54:n pisteen keskiarvon.

Parhaiten mittauksessa pärjäsi Ruotsi, toiseksi sijoittui Tanska.

Neuvotteleva virkamies Eeva Raevaara Sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksiköstä ei yllättynyt Suomen korkeasta sijoituksesta. Sen sijaan yllätyksenä voi hänen mukaansa pitää sitä, että yksikään kärkikolmikkoon yltäneistä maista ei päässyt lähelle täyttä 100:aa pistettä.

–Helposti Suomessa ajatellaan, että meillähän on tasa-arvo toteutunut. Se, että me olemme tässä 70:n pisteen tuntumassa kertoo siitä, että on paljon tehtävää eri osa-alueilla, Raevaara kommentoi.

Tasa-arvoindeksissä otetaan huomioon kuusi osa-aluetta: Työ, raha, tieto, aika, valta ja terveys. Suomen sijoitus vaihtelee suuresti eri osa-alueilla. Työn ja päätöksenteon osa-alueilla Suomi on EU:n parhaimmistoa, mutta rahaa ja terveyttä koskevilla alueilla sijoitus putoaa mittauksen kärjestä. Terveyden suhteen sijoitus oli vasta 15.

–Sijoitus ei kuitenkaan välttämättä kerro vielä paljon, koska ne erot ovat sillä osa-alueella kaikkein pienimpiä. Kun kaikkien EU-maiden keskiarvo oli vähän päälle 90, niin Suomi sai 89,9 pistettä. Eli kaiken kaikkiaan EU-maiden pisteet ovat terveyden alueella korkeat ja erot sukupuolten välillä pieniä, Raevaara kertoo.

Eurooppa vasta puolivälissä tasa-arvon tiellä

Raevaaran mielestä unionimaiden 54:n pisteen keskiarvoa voi pitää huolestuttavan matalana.

–Kun katsotaan eri maiden sekä kokonaisindeksejä että osa-alueindeksejä, niin siellä on erittäin suurta hajontaa. Erityisesti päätöksenteon puolella on kovasti hajontaa. On maita, joissa on hyvin vähän naisia tekemässä päätöksiä varsinkin talousmaailmassa, mutta myöskin politiikassa, Raevaara summaa.

Hänen mukaansa naisten osuus esimerkiksi maiden parlamenteissa liikkuu noin neljänneksessä, jota ei voida pitää hyvänä lukuna.

–Se myöskin kertoo siitä, että naiset eivät pääse kunnolla vaikuttamaan poliittisiin päätöksiin.

Huonoiten Euroopan tasa-arvoinstituutin EIGE:n mittauksessa pärjäsivät Romania (35,3 pistettä) ja Bulgaria (37 pistettä.)

Aiemmin EIGE ei ole tehnyt vastaavaa mittausta. Jatkossa instituutti laskee indeksin kahden vuoden välein.

Lue myös:

    Uusimmat