Mainos

Suomi yhä suhteellisen suojassa ruuan hinnannousulta

Suomi on pysynyt yhä suhteellisen suojassa elintarvikkeiden rajulta hinnannousulta, arvioi maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.). Muualla Euroopan unionissa hintojen nousu herättää jo paljon suurempaa huolta.

Anttilan mukaan ruuan hinta nousee Suomessa tänä vuonna todennäköisesti alle viisi prosenttia. Viime vuonna korotusta oli vain pari prosenttia.

EU-jäsenmaat puivat ruuan hintatilannetta maanantaina Brysselissä. Joissain maissa tilanne on jo varsin dramaattinen. Esimerkiksi Virossa hinnat ovat nousseet vuodessa 17 prosenttia. Latviassa puhutaan Anttilan mukana lähes 30 prosentin korotuksista.

- Nyt ollaan palaamassa 1970-luvun alun hintojen tasolle. Sen jälkeen Eurooppa on saanut nauttia 30 vuotta huomattavan alhaisista ruuan hinnoista, Anttila selvitti.

Hän muistutti samalla, että Eurooppaa enemmän ruuan kansainvälisestä hintapiikistä kärsivät kehitysmaat.

Elintarvikkeiden hintakehitys on samalla lisännyt paineita EU:n maatalouspolitiikan uudistamiseksi. Britannia haluaisi luopua kokonaan suorista maataloustuista, jotka sen mielestä pitävät hintoja Euroopassa keinotekoisen korkealla.

Komissio esittelee tiistaina esityksensä EU-maatalouspolitiikan vetreyttämiseksi. Varsinainen järjestelmän kokonaisuudistus on kuitenkin edessä vasta vuonna 2013.

Niin sanotun terveystarkastuksen ei odotetakaan vielä sisältävän suuria yllätyksiä. Esimerkiksi Suomelle tärkeille maitokiintiöille ei esitetä jatkoa, vaan niistä on tarkoitus luopua jo sovitun mukaisesti vuonna 2015.

Suomi haluaisi säilyttää tuotantoon sidotun tuen, koska tuotantokustannukset ovat Suomessa muita EU-maita korkeammat. Riskinä on, että ilman kiintiöitä viljelijät arvioivat maidon tuotannon kannattamattomaksi.

Anttilan mukaan kotimainen omavaraisuus on tärkeää etenkin, kun ruuasta vallitsee maailmalla niukkuutta.

- Nyt omavaraisuus nousee aivan uuteen arvoon, hän uskoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.