Mainos

Suomi yhä nettomaksaja EU:ssa

Suomen menot olivat viime vuonna 5,9 miljoonaa euroa suuremmat kuin EU:n budjetista saamat maksut, EU:n komissio kertoi tänään. Edellisenä vuonna menot ylittivät tulot 150,4 miljoonalla eurolla.

Suomi maksoi viime vuonna EU:n budjettiin ja sai sieltä rahaa noin 1,2 miljardia euroa.

EU:n luvut eivät kuitenkaan ole kiistattomat. Valtiovarainministeriö kertoi toukokuussa Suomen maksaneen EU:lle 126 miljoonaa euroa enemmän kuin se sai rahaa EU:n budjetista. EU:n komission ja Suomen valtiovarainministeriön laskutavat eroavat toisistaan mm. eräiden tullimaksujen vuoksi.

Vuonna 2001 valtiovarainministeriö sai Suomen nettosaajaksi, kun komission mukaan Suomi oli nettomaksaja. Edellisenä vuonna tilanne oli päinvastainen.

Saksa maksoi ja Espanja kulutti

Suurin EU:n nettomaksaja oli Saksa yli 5 miljardilla eurolla. Espanja puolestaan hyötyi EU:sta lähes 9 miljardia euroa enemmän kuin sen maksuosuus oli.

Suhteellisesti eniten EU:sta kuitenkin hyötyi Kreikka, joka nettosi unionilta rahaa peräti 2,39 prosenttia bruttokansantuotteestaan. Myös Portugalin bruttokansantuotteesta yli 2 prosenttia tuli EU:n budjetista. Muut kaksi nettosaajaa olivat Irlanti ja Espanja.

Suomi olikin sitten viidenneksi eniten unionin budjetista hyötynyt maa suhteellisesti laskettuna, sillä muut kymmenen EU-maata olivat Suomea suurempia nettomaksajia. Kuitenkin vain Hollannilla maksuosuus ylitti 0,5 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Vaikka Suomi hyötyi kohtalaisen paljon EU:n budjetista suhteellisesti laskettuna, rahaa EU:lta Suomeen virtasi toiseksi vähiten pienen Luxemburgin pitäessä perää.

Eniten rahaa EU:n kassasta rohmusi Espanja, jonka osuus oli peräti viidennes unionin menoista. Espanjan rahasampona olivat EU:n rakennerahastot.

Toiseksi eniten EU-rahaa saanut maa Ranska oli puolestaan suurin maataloustuen saaja.

Saksa oli perinteisesti suurin EU:n rahoittaja 22,8 prosentin maksuosuudella. Suomen maksuosuus, 1,6 prosenttia, oli neljänneksi pienin EU-maista. Taakse jäivät vain Luxemburg, Irlanti ja Portugali.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.