Suomi yhä maailman kilpailukykyisin maa

WEF:n mukaan Suomi on jo kolmatta vuotta maailman kilpailukykyisin maa. Ekonomistien mukaan vertailu antaa turhan ruusuisen kuvan Suomen kansantalouden tilasta.

Suomen kansantalous on laajan kansainvälisen vertailututkimuksen mukaan kolmatta perättäistä vuotta maailman kilpailukykyisin. World Economic Forumin julkistaman laajan tutkimuksen mukaan Suomen jälkeen kilpailukykyisimmät maat ovat Yhdysvallat, Ruotsi, Taiwan, Tanska, Norja, Singapore, Sveitsi, Japani ja Islanti.

Suomi nousi kilpailukykyisimmäksi vuonna 2002 ja on sen jälkeen säilyttänyt tämän aseman.

WEF:n vertailu perustuu 8700 yritysjohtajan haastatteluihin. Tutkimuksessa vertailtiin 104 maan kasvukilpailukykyä.

WEF:n mukaan Suomen vahvuuksina ovat hyvin hoidettu talouspolitiikka, korkeatasoiset julkiset instituutiot, yksityisen sektorin valmius uuden tekniikan omaksumiseen ja innovatiivisuus. Pahiten kilpailukykyä haittaavat korkea verotus ja työmarkkinoiden jäykkyys.

Ekonomistit: Liian hyvä kuva Suomen tilanteesta

Suomen kärkisijoitus WEF:n kilpailukykyvertailussa antaa ekonomistien mukaan turhan ruusuisen kuvan kansantalouden tilasta. Talouden perusongelmat ja kasvun turvaaminen odottavat ekonomistien mukaan edelleen ratkaisua.

Huippusijoituksesta huolimatta Suomi jää häntäpäähän verotuksessa ja työmarkkinoiden toiminnassa. Molemmat nousivat esiin keskeisinä ongelmina viikko sitten OECD:n ja EVAn raporteissa. OECD varoitti, että Suomen potentiaalinen kasvu uhkaa väestön ikääntyessä hidastua vain 1,5 prosenttiin.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ekonomisti Erkki Hellsten muistutti, että vastaavassa IMD:n tutkimuksessa Suomi sijoittui kahdeksanneksi.

- Jos käytetään vain yhtä mittaria eli henkeä kohti laskettua bruttokansantuotetta, niin olemme noin 15. sijalla. Se on paras mittari, sanoi Hellsten.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 13.10.2004)

Lue myös:

    Uusimmat