Mainos

Suomi vetää tulitaukotarkkailijansa Sri Lankasta

Suomalaiset halutaan kotiuttaa, koska tamilikapinallisjärjestö LTTE on ilmoittanut lopettavansa turvatakuut puolueellisiksi katsomiltaan tarkkailijoilta.

Suomi vetää pois tulitaukotarkkailijansa Sri Lankasta. Suomalaiset palaavat kotimaahan syyskuun alkuun mennessä, jolloin umpeutuu tamilikapinallisten aikaraja poistumiselle.

- Päätöksen perusteena ovat turvallisuussyyt, koska tulitaukosopimuksen toinen osapuoli ei anna turvallisuustakuita 1.9. alkaen, kertoo hallinnollinen avustaja Marita Maunola ulkoministeriöstä.

Tanska teki samanlaisen päätöksen 12:n tarkkailijansa osalta tänään, kertoi Ritzau-uutistoimisto. Tamilien LTTE-järjestö on vaatinut EU-maiden tarkkailijoiden poistumista, koska EU luokitteli järjestön toukokuussa terroristiorganisaatioksi. LTTE:n mielestä unionimaiden tarkkailijoita ei voi sen jälkeen puolueettomina.

Pohjoismaisessa ryhmässä on työskennellyt kymmenen suomalaista siviiliä, joilla ei ole aseistusta. Jäljelle jää viitisenkymmentä tarkkailijaa muista pohjoismaista.

- En usko, että tällä on välitöntä vaikutusta maan tilanteeseen. Ainoa vaikutus tarkkailijoiden poistumisella on lähinnä se, miten hallitus reagoi siihen, että toinen osapuoli on esittänyt yksipuolisia vaatimuksia tulitaukosopimukseen, Maunola selvittää.

Ruotsi ei ole vielä tehnyt päätöstä omien tarkkailijoidensa vetämisestä. LTTE:n vaatimus ei koske Norjaa eikä Islantia, koska ne eivät kuulu EU:hun. Ryhmän on lähettänyt rauhanprosessin vetäjä Norja.

Jos operaatiota jatketaan, tarkkailijoita tarvitaan Maunolan mukaan lisää. Tulitaukosopimus määrää, että tarkkailijoiden pitää olla pohjoismaisia. Jatko on nyt Sri Lankan ja LTTE:n käsissä.

Tamilitaistelijoiden ja Sri Lankan hallituksen joukkojen väliset yhteenotot jatkuivat tänään Trincomaleen alueella saarivaltion koillisosassa, kertoi uutistoimisto AFP.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.