Mainos

Suomi-Venäjä-seuran lähialueapu laajenee

Suomi-Venäjä-seura laajentaa humanitaarista apuaan Venäjän lähialueille. Ulkoministeriön avun turvin seuran Etelä-Suomen piiri on jo aloittanut kolmen lastenhoitolaitoksen korjaustyöt ja henkilökunnan koulutuksen Viipurin ja Käkisalmen alueilla.

Ensi vuonna avun piiriin tulee kaksi muuta laitosta, joiden korjauksen rahoittamiseksi järjestetään myös kansalaiskeräys.
-Laitoksia pyritään remontoimaan suunnitelmallisesti, kertoi seuran projektisihteeri Markku Kärkkäinen Viipurissa perjantaina. Aiemmin seuran Etelä-Suomen piiri on toimittanut 40 rekkakuormallista vaatteita, sairaalatarpeita ja muuta apua kaikkiaan 30 laitokseen Viipurin ja Käkisalmen lisäksi Pietarin alueelle.

Lastenlaitosten lisäksi on avustettu mm. vanhainkoteja. Seuran Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen piirit toimittavat tahollaan apua Murmanskiin, Kuolaan ja Karjalaan. Nyt Etelä-Suomen piiri toimittaa remonttiapua vanhoihin laitoksiin, joissa mm. pesutilat ovat rempallaan. Seura aikoo esimerkiksi rakentaa Gromovon (Sakkolan) erikoisinternaattikouluun lämminvesikeskuksen ja peseytymistilat. Aiemmin ongelmaperheistä kouluun sijoitetuilla lapsilla ei ole ollut mahdollisuutta peseytyä lämpimällä vedellä.

Remonttiapua saavat myös Sosnovyi Misin (Mäntyniemen) keuhkotautiparantola, Kalininon lastenkoti, Viipurissa sijaitseva lasten sosiaalikeskus Egos ja Käkisalmen lastenkoti.
Viipurin lastensairaaloihin ja Egos-keskukseen tutustunut rouva Tellervo Koivisto oli myönteisesti yllättynyt viipurilaislaitosten kunnosta. -Kaikki on ylittänyt odotukseni. Henkilökunta tuntuu olevan hyvin ajan tasalla. Tilat ovat vanhoja ja puutteita toki löytyy, mutta yleisvaikutelma on valoisa ja siisti, Koivisto kiitteli Viipurissa perjantaina.

Hän toimi Suomi-Venäjä-Seuran ja Suomen Punaisen Ristin alkuvuodesta järjestämän Karjala-keräyksen suojelijana. -Karjalan jälkeen täällä kaikki näyttää niin hyvältä. Karjalassa tuli usein sellainen olo, että elämä ei voi jatkua kauan näin, Koivisto kertasi vaikutelmiaan kesäiseltä Karjalan-käynniltä.

Tulliongelmat kiusana

Suomalaisten jatkavat apuhankkeita sinnikkäästi, vaikka humanitaarisen avun viejät ovat jatkuvasti törmänneet tulliongelmiin. Humanitaariselle avulle on haettava tullivapautus Moskovasta. Hakumenettely on aikaaviepä, ja sekaannuksia pääsee syntymään. Muun muassa Karjalaan aiotut sairaalasängyt jumittuivat tulliin, kun tullin mielestä asiapaperit eivät olleet kunnossa.

Myös venäläisten suhtautuminen ulkomaiseen apuun on ristiriitaista. -Karjalassa viranomaiset sanoivat suoraan, että on nöyryyttävää ottaa apua vastaan, Koivisto kertoi.

Viipurin kaupunginjohtaja Vladimir Kirillov vakuutti, että apuhankkeisiin suhtaudutaan Viipurissa myönteisesti. -Viipurissa on oma lapsi-ohjelmansa, hän kertoi Egos-keskuksessa, joka on erikoistunut lievästi kehitysvammaisten lasten hoitoon ja kuntoutukseen. Keskus tarjoaa myös erilaisia avopalveluja kuten perheneuvontaa, ilmaisruokailuja ja kuntoutusta.

-Meillä on täällä hylättyjä lapsia, joille etsitään adoptiovanhempia, keskuksen johtaja Inna Gorbatsh kertoi. Kierros päällisin puolin siistissä keskuksessa sai Koivistonkin ihmettelemään, tarvitaanko apua ollenkaan. Rapistuneet pesutilat, jakkaralla törröttävä ruosteinen lämminvesivaraaja ja joka kolmas päivä hajoavaa jääkaappi saivat kuitenkin suomalaisvieraat vakuuttumaan siitä, että korjattavaa piisaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.