Mainos

Suomi vauhdittaa YK:n aseidenriisuntaneuvotteluja

Suomi yrittää saada puheenjohtajakaudellaan vauhtia YK:n aseidenriisuntakonferenssiin Genevessä. Konferenssi ei ole kolmena edellisenä vuonna käynyt neuvotteluja, mutta Suomi yrittää nyt saada neuvottelut käyntiin neljästä aiheesta.

Suomen esitys on, että konferenssi alkaisi neuvotella ydinaseriisunnasta, halkeamiskelpoisen ydinmateriaalin tuotantokiellosta, ulkoavaruuden kilpavarustelun ehkäisemistä sekä ydinasevaltioiden ydinaseettomille valtioille antamista turvatakuista. Suurlähettiläs Markku Reimaa on tehnyt ehdotuksen 65 muulle osanottajamaalle aseidenriisuntakonferenssissa. Vastauksia odotellaan toukokuun puolivälissä, kun konferenssi on taas koolla.

Ajankohdan tekee mielenkiintoiseksi se, että silloin Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vierailee Moskovassa. Niihin aikoihin lakkaa myös Yhdysvaltain yksipuolisesti irtisanoma ABM-sopimus, jonka korvaavasta sopimuksesta parhaillaan neuvotellaan Venäjän kanssa.

Suomi arvioi, että tilanne on otollinen neuvottelujen aloittamiselle, sillä monenkeskisen aseidenriisunnan ja asevalvonnan merkitystä pidetään nyt, viime syyskuun terrori-iskujen jälkeen entistä suurempana. Pelko joukkotuhoaseiden päätymisestä terroristien käsiin yhdistää maailman valtioita.

Suomi toimii nyt ensimmäistä kertaa konferenssin puheenjohtajana neljän työviikon ajan. Kausi alkoi maaliskuun puolivälissä ja jatkuu pääsiäistaukojen takia toukokuun lopulle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.