Mainos

Suomi vastustaa EKP:n äänestyssääntöjen muuttamista

Suomi vastustaa ainoana EU-maana esitystä EKP:n uusista äänestyssäännöistä. Suomi katsoo, että maiden kokoon perustuva järjestelmä suosii suuria jäsenvaltioita.

Suomi vastustaa ehdotusta Euroopan Keskuspankin uusista äänestyssäännöistä. Suomi katsoo, että maiden koon mukaan kiertävä järjestelmä suosii suuria jäsenvaltioita. Esityksen mukaan Suomen Pankin pääjohtajalla ei vastaisuudessa olisi aina äänioikeutta keskuspankissa. Tämä ei vastaa Suomen ajamaa tasa-arvoista kohtelua Euroopan unionissa, hallitus katsoo kirjelmässään eduskunnalle.

Ratkaisua on kiirehditty EU:ssa ennen kuin uudet jäsenmaat allekirjoittavat liittymissopimuksen 16. huhtikuuta. Laajentumisen jälkeen asiasta on vielä vaikeampi sopia.

Brysselin virkamieslähteiden mukaan Suomi on ainoa 15 jäsenmaasta, joka vastustaa esitystä. EKP:n säännöt nousevat esille ensi viikolla EU:n talousministerien kokouksessa Brysselissä. Suomen lopullinen kanta varmistuu vasta, kun eduskunta käsittelee asiaa tämän kuun lopulla.

Jäsenmaat aiotaan jakaa keskuspankissa ryhmiin, kun rahaliittoon tulee uusia valtioita. Jaon jälkeen osa maista on tietyn ajan ilman äänioikeutta. Keskeinen jakoperuste on maiden yhteenlaskettu bruttokansantuote.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.