Suomi varautuu uusiin päästörajoituksiin

Suomen on leikattava hiilidioksidipäästöjään ja lisättävä uusiutuvan energian tuotantoa vuoteen 2020 mennessä. Huomenta Suomessa vierailleen ympäristöministeri Tiilikaisen mukaan Suomi haluaisi hyväksyttää turpeen biodieselin raaka-aineeksi.

MTV:n kirjeenvaihtaja Helena Forsmanin mukaan EU:n uusi energia- ja ympäristöpaketin päästörajoitukset tulevat perustumaan bruttokansantuotteeseen - mitä varakkaampi maa, sitä isommat päästörajoitukset.

Uudessa esityksessä on kolme tärkeää osaa, kertoo Forsman.

- Ensinnäkin uusiutuvan energian käyttöä on lisättävä. Suomen osuudeksi kaavaillaan 38 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Nykyisin uusiutuvan energian osuus on meillä 28,5 prosenttia, Ruotsissa luku on jo 40 prosenttia.

- Toiseksi, päästökauppajärjestelmää tullaan uudistamaan niin, että ne jaetaan aloittain, ei enää maittain.

- Kolmanneksi, päästökauppajärjestelmän ulkopuolelle jäävää osuutta, kuten liikenteen ja asumisen osuutta, on Suomen leikattava 16 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Suomen on leikattava hiilidioksidipäästöjään 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä.

Energian kokonaiskulutus saatava laskuun

Huomenta Suomessa vieraillut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.) sanoo, että Suomi on jo alkanut varautumaan uusiin energia- ja ympäristörajoituksiin muun muassa autoveron uudistuksella. Liikenteen päästöosuus on 20 prosenttia, josta yksityisautoilun osuus on 60 prosenttia.

- Asumisen puolella pyritään pikkuhiljaa eroon öljystä lämmitysmuotona kokonaan. Suomessa on 260 000 öljyllä lämmitettävää kiinteistöä, joiden lämmitysjärjestelmät tullaan uusimaan kun aika koittaa.

- Myös sähkölämmityksen osuus on hyvin suuri. Tavoitteena on päästä siitä myös kokonaan eroon. Ydinvoimasta ei tule hiilidioksidipäästöjä, mutta se ei ole hyvä korvaamaan kaukolämpöä tai liikenteen vaatimaa energiaa, Tiilikainen toteaa.

Ympäristöministerin mukaan suora sähkölämmitys voitaisiin korvata maalämmöllä, jonka rakentamiskustannukset ovat hieman kalliimmat, mutta jossa sähkön tarve tippuu noin kolmannekseen suoraan sähkölämmitykseen verrattuna. Öljyn korvaamiseen hän käyttäisi puupellettejä.

- Nyt Suomessa tuotetuista puupelleteistä 80 prosenttia menee vientiin. Näistä suurin osa Ruotsiin, joka saa hyödyn päästövähennyksissä. Suomi tuo kaukaa öljyä tilalle, Tiilikainen huomauttaa.

Metsästä energiaa

Energian kokonaiskulutuksen pysäyttäminen on ympäristöministerin mukaan kaikkein tärkeintä. Tämän jälkeen energiaa täytyy tuottaa uusiutuvin varoin.

- Metsät ja puuenergia on uusiutuvan energian keskeisin lähde. Sen lisäksi tuulivoimaa ja vesivoimaa on lisättävä, jätteenpolttoa ja orgaanisen jätteen kaasutusta on hyödynnettävä, Tiilikainen sanoo. Uusiutuvan energian kannalta on ensisijaisen tärkeää, että meillä säilyy metsäteollisuuden volyymit. Sen lisäksi, että käytetään puuta teollisuuden raaka-aineena, metsästä pitäisi pystyä ottamaan myös kasvava määrä energiapuuta.

metsää

Ympäristöministerin mukaan tarvitaan uusia kannustimia, jotta metsänomistajat saadaan käyttämään metsävarojaan energiapuiksi ja teollisuuden usko puun saatavuuteen pystytään varmistamaan.

Suomella on suuret turvevarannot. Suomi neuvottelee yhä EU-komission kanssa turpeen asemasta ilmastopaketissa. Turve on jäämässä paketissa uusituvien energiamuotojen ulkopuolelle, mutta Suomi haluaisi hyväksyttää turpeen biodiselin raaka-aineeksi.

Tiilikaisen mukaan nyt on käynnissä useita tutkimuksia, joissa tutkitaan turvetuotannon elinkaaren aikaisia päästöjä. Tavoitteena on, että osa liikenteen tarvitsemasta polttonesteestä voitaisiin korvata turvepohjaisella biodieselillä.

- Turve luokiteltu hitaasti uusiutuvaksi. Sen päästöluokitukset ovat kivihiilen luokkaa tai jopa kovemmat, Tiilikainen kuitenkin muistuttaa.

Lue myös: (23.01.2008)

Lue myös:

    Uusimmat