Mainos

Suomi varautuu palaaviin vierastaistelijoihin

ISIS ei järjestönä ole pyrkinyt tekemään terrorismi-iskua Euroopassa. Mitään viitteitä tähän suuntaan ei ole näkyvissä. Näin sanoo jihadismiin erikoistunut tutkija MTV Uutisten haastattelussa.

– Tähän mennessä ei ole ollut viitteitä siitä, että ISIS organisaationa pyrkisi iskemään konfliktialueen ulkopuolella. Se relevantimpi uhka on ollut palaavat vierastaistelijat, jotka itsenäisesti tai pienissä soluissa ovat pyrkineet toteuttamaan terrori-iskuja, sanoo avustava tutkija Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

Tutkijoiden arviot perustuvat tähän mennessä tapahtuneeseen, sillä ISIS ei kerro suunnitelmistaan etukäteen.

– Tilanne voi muuttua, jos ISIS muuttaa toimintatapaansa tai prioriteettejään. Tämä on huolestuttavaa erityisesti siksi, että terroristiryhmien tukemat iskut ovat kehittyneempiä ja tuhovoimaisempia kuin itsenäisesti toimivien yksittäisten taistelijoiden tai pienryhmien suunnittelemat ja toteuttamat iskut, sanoo tutkija Juha Saarinen.

Suomesta taistelualueelle on matkustanut muutamia kymmeniä ihmisiä. Heistä suurin osa on lähtenyt liittyäkseen aseelliseen taisteluun, mutta eivät kaikki. Osa on liikkeellä humanitäärisistä syistä. Taisteluihin osallituminen jättää jälkensä.

– Tutkimusten mukaan osa palaavista vierastaistelijoista on pahasti traumatisoituneita ja he vetäytyvät toiminnasta. Osa palaajista pyrkii ehkäisemään, ettei uusia lähtijöitä enää löytyisi. Joillekin konfliktialueen aseellinen toiminta on ollut vähän liikaa, mutta he ovat valmiita jatkamaan radikaalia liikehdintää lähtömaassaan. Ja sitten on tämä pieni vähemmistö, jota taistelut ovat innostaneet muun poliittisen väkivallan harjoittamiseen paluun jälkeen, summaa tutkija Saarinen.

Tutkija tukee Supon ratkaisua

Sveitsissä on meneillään esitutkinta, jossa palaavien jihadistien epäillään suunnitelleen terroristi-iskua Sveitsiin. MTV Uutiset kertoi eilen, että tutkinnalla on yhteys myös Suomeen, ja poliisi on tehnyt yhden toimenpiteen Sveitsistä tulleen oikeusapupyynnön vuoksi. Pyyntö ei ollut täysin tavaton.

– Näitä oikeusapupyyntöjä on muutamia vuodessa, kertoo sisäministeri Päivi Räsänen.

Räsänen kertoo, että palaavien vierastaistelijoiden aiheuttama riski on jo vaikuttanut viranomaistoimintaan Suomessakin.
– Kyllä tämä on vakava huoli myös Suomessa. Suojelupoliisi on nostanut uhka-arviotaan, vaikka mitään yksittäistä tiedossa olevaa iskua ei ole, sanoo sisäministeri.

Tutkijan näkökulmasta Suojelupoliisin johtopäätös on oikea.
– Perinteisesti, jos katsomme jihadistista liikehdintää Euroopassa, niin tällasella palaavilla vierastaistelijoilla on ollut aika keskeinen rooli siinä kun näitä iskuja on lähdetty toteuttamaan, sanoo tutkija Juha Saarinen.

Ongelman saattavat siis muodostaa yksittäiset henkilöt, mutta vaikeus on seuloa heidät niistä, jotka eivät aiheuta vaaraa.

– Tiedustelutiedon saaminen tällaisista henkilöitä on äärimmäisen haastavaa, toteaa Saarinen.

EU:n sisäministereiden neuvosto kokoontuu alkavalla viikolla ja asialistan kärjessä on vierastaistelijat.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.