Mainos

Suomi varautuu Libanonin rauhanturvaoperaatioon

Lopullisen päätöksen Suomen osallistumisesta YK:n Libanon-rauhanturvaoperaatioon tekee tasavallan presidentti.

Hallituksen tänään hyväksymän selonteon mukaan Suomi varautuu osallistumaan Libanonin rauhanturvaoperaatioon enintään 250 sotilaalla ensi vuoden loppuun asti.

Kesälomilta palaava eduskunta ryhtyy käsittelemään asiaa huomenna. Tarkoitus on, että päätös Libanon-joukoista voitaisiin tehdä presidentin esittelyssä perjantaina.

Tavoitteena on, että tiedustelu- ja valmisteluosastot voisivat olla toimialueella lokakuun ja pääjoukko marraskuun alkuun mennessä. Operaatiosta aiheutuisi Suomelle tänä vuonna arviolta 16,5 miljoonan ja ensi vuonna 26,9 miljoonan euron kustannukset.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan suomalaisjoukkojen Libanonin-retken lopullinen kesto riippuu tilanteen kehityksestä kriisialueella. Vierailu ei kuitenkaan välttämättä veny vuosikausien mittaiseksi.

- Suomalaisen pioneerikomppanian tehtävä on sen luontoinen, että se saadaan reilussa vuodessa tehdyksi, sillä komppania keskittyy operaation omien tukikohtien rakentamiseen, Vanhanen pohdiskelee.

Libanonissa on tarvetta laajalle pommien ja miinojen raivausoperaatiolle siviilien asuinalueilla, mutta tähän suomalaisjoukot eivät Vanhasen mukaan osallistu.

Vanhasen mukaan Libanonin operaatiolla saattaa olla käänteentekevä merkitys koko Lähi-idän tilanteen kannalta, sillä Etelä-Libanonin siirtyminen Libanonin armeijan hallintaan lopettaa parhaassa tapauksessa yhteenotot Israelin ja Hizbollahin välillä.

Vanhanen muistutti, että YK-joukkojen tehtäviin ei kuulu Hizbollahin aseistariisunta, vaan se kuuluu Libanonin armeijalle. Unifil-joukkojen tehtävänä on sen sijaan turvata Israelin joukkojen vetäytyminen Etelä-Libanonista ja Libanonin armeijan joukkojen tulo niiden tilalle.

Vanhasen mukaan suomalaisia on tällä hetkellä rauhanturvatehtävissä eri puolilla maailmaa 723 henkeä, joten Libanonin operaation myötä rauhanturvaajien määrä nousee vajaaseen tuhanteen.

- Juuri tällä hetkellä meillä on historiallisesti katsoen pieni määrä sotilaita maailmalla, ja se antaa meille mahdollisuuden tähän osallistumiseen, Vanhanen sanoi.

Turvallisuusriskit huolestuttavat

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan hallitus on tietoinen Libanon-operaatioon liittyvistä turvallisuusriskeistä, mutta operaatiota ei pidetä poikkeuksellisen riskialttiina.

- Aina kun sotilaita lähetetään kriisialueille, siihen sisältyy riskejä. Haastattelemamme sotilaat eivät kuitenkaan pidä Libanonia minään erityisen poikkeuksellisena riskialueena verrattuna moniin muihin operaatioihin, Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Suurimmat riskit liittyvät Vanhasen mukaan mahdollisiin tulitaukorikkomuksiin. Erityinen riski liittyy räjähtämättömiin miinoihin ja ammuksiin, joiden kanssa mahdollinen suomalainen pioneerikomppania joutuu tekemisiin rakentaessaan tukikohtia Unifil-joukoille. Myös Etelä-Libanonissa liikkuminen on ammusten ja miinojen vuoksi vaarallista.

Vanhasen mukaan hallitus kävi riskeistä laajan keskustelun hyväksyessään Libanonin rauhanturvaoperaatiota koskevan selonteon.

- Riskitasoon vaikuttaa myös yleinen kansainvälinen tilanne, jolla saattaa olla heijastusta siihen, millä tavalla osapuolet tulitaukoon suhtautuvat, Vanhanen arvioi.

Vanhasen mukaan Libanonin operaation riskejä vähentää osaltaan myös suomalaisten 50 vuotta jatkunut rauhanturvaamisperinne ja se, että alueella on vuosien mittaan palvellut peräti 12 000 suomalaissotilasta.

Israelilta pian Suomelle selvitys

Israel antaa Suomelle selvityksen suomalaisen sotilastarkkailijan kuolemasta todennäköisesti vielä tällä viikolla, kerrotaan valtioneuvoston kansliasta.

Pääministeri Vanhanen on keskustellut pyydetystä selvityksestä Israelin turismiministeri Isaac Herzogin kanssa. Herzog lupasi, että Israelin selvitys suomalaissotilaan kuolemasta saadaan lähiaikoina.

Kapteeniluutnantti Jarno Mäkinen kuoli heinäkuun lopulla Israelin tehtyä ilmaiskun YK:n tarkkailuasemaan Khiamissa Etelä-Libanonissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.