Mainos

Suomi varautuu EU-rahakiistan selvittelyyn

Ratkaisun venyminen puheenjohtajakaudelle 2006 on yhä todennäköisempää.

Hallitus varautuu siihen, että EU:n neuvottelut vuosien 2007-2013 rahoituksesta jäävät Suomen hoidettaviksi syksyn 2006 puheenjohtajakaudella.

-Olisin iloisesti yllättynyt, jos näin ei kävisi, ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi Brysselissä ulkoministerikokouksen yhteydessä.

EU-maat neuvottelivat lähivuosien rahoituksesta myöhään eilen täysin tuloksetta. Tuomiojan mukaan puheenjohtajamaa Luxemburgin uusi esitys ei kelvannut juuri kenellekään.

-Lähes kaikki olivat siihen yhtä tyytymättömiä, hän hymähti.

Riitely on kulminoitunut kiistaan aluetuista, joita EU:n maksajamaat Saksan ja Hollannin johdolla haluaisivat rajoittaa.

Lisäksi pöydällä on Britannian maksupalautus, jota vaaditaan lakkautettavaksi. Palautuksella hyvitetään Britanniaa siitä, ettei se saa yhtä paljon maataloustukia kuin muut jäsenmaat.

Saksan vaalit uusin hidaste?

Luxemburg tavoittelee sopua kesäkuun loppuun mennessä, mutta juuri kukaan ei enää usko aikatauluun. Tämänpäiväinen tieto siitä, että Saksa aikaistaa parlamenttivaalejaan ensi syksyyn, vähentänee entisestään sovun mahdollisuutta. Poliitikkojen kun on vaikeaa tehdä myönnytyksiä juuri kampanjan alla.

-Ylipäätään vaaleilla on EU:ssa tällaisia vaikutuksia, ja sitä enemmän, mitä isommassa maassa vaalit ovat, Tuomioja kommentoi.

Neuvotteluja ovat jo osaltaan hidastaneet Ranskan ja Hollannin tulevat kansanäänestykset EU-perustuslaista.

Luxemburgia heinäkuussa seuraavan puheenjohtajan Britannian ei uskota ratkaisevan asiaa oman maksupalautuskiistansa vuoksi. Suomea edeltävälle Itävallan kaudelle osuu puolestaan taas useita vaaleja.

EU:n rahoituksesta sopiminen vaatii kaikkien 25 jäsenmaan yksimielisyyden.

Itä-Suomelle vain pientä korvausta

Suomelle Luxemburgin esitys merkitsisi selvää pudotusta aluetuissa.

Suomi saa aluetukia kuluvalla rahoituskaudella noin 2,2 miljardia euroa. Uudella esityksellä tuet laskisivat alle 1,5 miljardiin. Hallitus onkin jo ilmaissut tyytymättömyytensä esityksestä.

Pienenä myönnytyksenä Luxemburg esittää Suomen syrjäseuduille 20 euron lisätukea asukasta kohti vuosittain muihin rikkaiden EU-maiden alueisiin verrattuna.

Itä- ja Pohjois-Suomelle esitys merkitsisi kuitenkin suurta pudotusta nykytasoon, koska perustuki, jonka päälle lisä tulisi, on hyvin alhainen. Esimerkiksi Itä-Suomen tuki laskisi esityksen mukaan asteittain siten, että se olisi vuonna 2013 enää selvästi alle puolet nykytasosta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 23.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.