Suomi välttää merellä byrokratiaa ja säästää miljoonia

METO eli Suomen merellisten toimijoiden viranomaisyhteistyö on säästänyt valtion varoja toimintansa aikana yli 50 miljoonaa euroa. METO juhlisti 20-vuotista taivaltaan torstaina Helsingin Säätytalolla.

Suurin säästö syntyy investointien rahoituksessa ja järjestelmien ylläpidossa, kun jokaisen viranomaisen ei tarvitse itse rakentaa omaa erillistä järjestelmää eikä tieto ole tallennettuna jonkun holveissa vain yhtä tarkoitusta varten. Lähes kaikki tieto on jokaisen osapuolen käytettävissä.

– Meillä on käytettävissä yhteinen tilannekuva, kontra-amiraali Matti Möttönen Rajavartiolaitokselta kertoo

Yli alakohtaisten raja-aitojen

Suomessa METO on päässyt yli ongelmista, joita esiintyy kun eri hallinnonalan viranomaiset yrittävät toimia yhdessä. Yhteistyössä ovat Suomessa mukana suurimpina toimijoina Liikennevirasto, Trafi, Rajavartiolaitos ja Puolustusvoimat. Yhteistyö poikkeaa perinteisestä viranomaistoiminnasta.  

– Suomen malli on ainutlaatuinen, Matti Möttönen Rajavartiolaitokselta jatkaa.

Yhteistyötä byrokratian poistamiseksi on tehty jo vuoden 1994 toukokuusta.  Yhdessä tehdään muun muassa investointeja tiedonsiirtoverkkoihin, sensoreihin ja radioverkkoihin merellä. Toimijat hyödyntävät yhdessä kunkin asiantuntijoita sekä mereltä saatavaa informaatiota ja tutkimustietoa.

Pienen maan järkiratkaisu

Suomen pieni koko ja rajalliset resurssit ovat saaneet viranomaiset vapaaehtoisesti katsomaan omien hallintoalojen raja-aitojen yli.

– Haemme automaattisesti kaikkia osapuolia hyödyttäviä ratkaisuja, Matti Möttönen sanoo.

Merivoimien Kari Takasen mukaan arjen haasteet merellä liittyivät ennen usein toimintojen päällekkäisyyteen ja toisaalta siihen, että toiset asiat jäivät katvealueille, joista kukaan ei virallisesti vastannut.

– Kenelläkään ei olisi ollut varaa yksinään toteuttaa niitä hankkeita, joihin olemme yhdessä pystyneet, Kari Takanen Merivoimista sanoo.

Myyntivaltti maailmalle?

Erinomaisesti toimivassa yhteistyössä nähdään myös maailmalle mahdollisesti markkinoitava tuote, mutta joustamattomat hallintojärjestelmät muuttuvat hitaasti ja kankeasti.

– Suomi on ollut esikuvana ja malliamme on esitelty globaalisti. Useissa maissa lainsäädäntö ei salli eri viranomaisten yhteistyötä. Toimialojen välinen raja on vaikeampi ylittää, kuin valtioiden raja, Markku Mylly Euroopan Meriturvallisuusvirastosta EMSA:sta kertoo.

Organisaatiot ovat myös oppineet toistensa toiminnasta. Siitä on ollut hyötyä oman toiminnan kehittämisessä.

Tiedonsiirtojärjestelmiä kehitetään ja seurantaa nykyaikaistetaan jatkuvasti. METO:n viranomaisten edustajat kokevat, että tulevaisuudessa tarve heidän toiminnalleen ei ainakaan tule vähenemään.

Lue myös:

    Uusimmat