Mainos

Suomi valmistelee avoimuusaloitetta EU:lle

Suomi tekee ensi viikon alussa aloitteen EU:n asiakirjajulkisuudesta hallitusten väliseen konferenssiin. Esitys pohjautuu Suomen nyt valmisteilla olevaan julkisuuslainsäädäntöön.

Suomi tulee esittämään listaa niistä perusteista, joiden tuella asiakirjoja saa julistaa salaisiksi. Näitä ovat lähinnä ulko- ja kauppapoliittiseen päätöksentekoon liittyvät asiat, intimiteettisuojaan ja liikesalaisuudet.

Suomen neuvottelija konferenssissa, suurlähettiläs Antti Satuli toivoi, että avoimuussääntöjen ympärillä käytävä maaottelu Pohjoismaiden välillä vähitellen laantuisi. Tanskasta ja Ruotsista on kantautunut lausuntoja joiden mukaan Suomi on huono pohjoismaisen avoimuuden kannattaja, mutta suomalaisneuvottelijat itse pitävät omaa taktiikkansa kannattavampana ja uskovat sillä olevan paremmat mahdollisuudet saada muiden jäsenmaiden hyväksynnän.

Suomen aloite lähtee siitä, että samat julkisuussäännöt pätevät EU:n kaikissa pilareissa; eli perinteisissä yhteisöasioissa, ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä poliisi- ja oikeusyhteistyössä.

EU-maat ovat jo sopineet siitä, että kesäkuussa hyväksyttävään uuteen perussopimukseen tulee lähtökohdaksi, että asiakirjat ovat julkisia ellei niitä erikseen julisteta salaisiksi. Ongelmia on vielä käytännön toteuttamisessa.

Suomi haluaisi yhteneväiset säännöt kaikille EU:n toimielimille, mutta sellaisista sopiminen voi osoittautua hankalaksi. Eräät toiset jäsenmaat haluaisivat antaa joka toimielimen päättää itse omasta säännöstöstään, mikä voi johtaa hyvinkin kirjavaan käytäntöön.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.