Mainos

Suomi valmis lähettämään rauhanturvaajia Afganistaniin

Suomi on valmis lähettämään Afganistanin rauhanturvaoperaation ensimmäiseen vaiheeseen enintään noin 50 rauhanturvajaa. Asiaa käsiteltiin tänään tasavallan presidentin johtamassa valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliitisen valiokunnan kokouksessa.

ISAF-nimellä kulkeva rauhanturvaoperaatio (International Security Alliance Force) sai eilen YK:n turvallisuusneuvoston mandaatin. Johtovaltio Britannia on pyytänyt Suomelta siviiliyhteistyöhön erikoistunutta CIMIC-osastoa. Suomi on valmis lähettämään ISAF:iin noin 40 hengen CIMIC-osaston ja 5-10 hengen yhteysupseeriryhmän.

Everstiluutnantti Reima Helminen pääesikunnan kansainväliseltä osastolta kertoo, että Suomen Cimic-osasto koostuu kokeneista upseereista. - Näiden upseerien tärkein tehtävä on yhteydenpito, yhteistoiminnan järjestelyt ja erinäköinen koordinointi siellä kriisialueella olevien kansainvälisten järjestöjen, kansainvälisten avustusjärjestöjen ja sitten mahdollisesti myös paikallisten viranomaisten ja paikallisten ihmisten välillä, Helminen kertoo.

Rauhanturvaajien lähettäminen vaatii eduskunnan hyväksynnän. Asiasta informoitiin eduskunnan ulkoasianvaliokuntaa iltapäivällä. Lopulliset päätökset rauhanturvaajien lähettämisestä on tarkoitus tehdä ensi vuoden alussa ja eduskunta saa asiasta tarkemman selvityksen tammikuussa.

Suomi valmistautuu lähettämään yksittäisiä upseereja ISAF-operaation valmistelutehtäviin. YK:n pyynnöstä Suomi asettaa upseerin ehdolle sotilasneuvonantajan tehtävään Afganistanin erityisoperaatioon ja osallistuu myös YK:n siviilikriisihallintaoperaatioon UNAMA:aan. Afganistaniin valmistellaan kolmea eri tehtävää; kaksi sotilaallista rauhanturvatehtävää, jotka ovat siirtymävaihe ja jatkovaihe, sekä yksi siviilivaihe. Jatkovaihe alkaa keväällä. Suomen mahdollinen osallistuminen siihen päätetään myöhemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.