Suomi valmis 25 prosentin päästöleikkauksiin

EU:n ympäristöministerit kiistelevät huomenna siitä, pitäisikö EU:n nostaa päästövähennystavoitteensa 20 prosentista 30 prosenttiin. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.) sanoi tänään, että Suomi olisi valmis 25 prosentin päästöleikkauksiin.

- Yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona pitäisin 25 prosenttia. Se vastaisi hallituksen välisen ilmastopaneelin IPCC:n teollisuusmaille asettamaa päästövähennystavoitetta. Se myös ehkä riittäisi pysäyttämään ilmaston lämpenemisen kahteen asteeseen. Nykyinen EU:n 20 prosentin tavoite ei riitä pysäyttämään lämpenemistä kahteen asteeseen, vaikka EU muuten on sitoutunut tuohon tavoitteeseen, perustelee Lehtomäki.

EU:n jäsenmaat ovat olleet hyvin erimielisiä siitä, pitäisikö EU:n nostaa päästövähennystavoitettaan. Todennäköisesti huomenna ei vielä löydetä asiasta sopua.

- Komission täytyy vielä tehdä arvioita, millaisia vaikutuksia suuremmilla päästövähennyksillä olisi eri jäsenmaissa. Tarvittaisiin maakohtaisia arvioita vaikutuksista. Tämä koskee myös Suomea. Olemme energiaintensiivisen teollisuuden maa, jossa on tietyt olosuhteet ja harva asutus. Sen takia mekin haluamme tietää paremmin, millaiset vaikutukset siitä Suomelle voisi olla, sanoo Lehtomäki.

Ilmastoneuvottelut pahasti jumissa

Uudesta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta neuvotellaan marras-joulukuussa Meksikossa YK:n ilmastokokouksessa. Kööpenhaminan ilmastokokouksen epäonnistumisen jälkimainingeissa juuri kukaan ei usko, että Meksikossa syntyisi uusi sopimus.

- Odotukset ovat kyllä hyvin matalalla. Toivottavasti kuitenkin edes joitakin hyviä päätöksiä saadaan aikaan, muotoilee Suomen pääneuvottelija Sirkka Haunia ympäristöministeriöstä.

Jotta neuvottelut edistyisivät, tarvittaisiin aivan uusia avauksia.

- Avain neuvottelujen vauhdittamiseen voisi olla se, että Kiina, Intia, Etelä-Afrikka ja Brasilia julkistaisivat oman mallinsa siitä, miten niiden päästövähennystoimia voisi kansainvälisesti todentaa ja valvoa. Nämä maat ovat ilmaisseet, että ne haluaisivat itse rakentaa valvontamallin. Jos sellainen tulisi ja muutkin sen hyväksyisivät, Yhdysvaltojen olisi myös tultava mukaan rahoitukseen. Se saisi neuvottelut vauhtiin, arvioi kansainvälisten asiain neuvos Jukka Uosukainen ympäristöministeriöstä.

Lue myös:

    Uusimmat