Suomi vahvistaisi Euroopan neuvoston roolia

Suomi haluaa vahvistaa Euroopan neuvoston roolia demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisessä Itä- ja Keski-Euroopassa. Ulkoministeri Tarja Halonen toi Suomen näkemyksen esiin keskusteluissaan EU:n ministerineuvoston ja EU:n komission johtajien kanssa Luxemburgissa eilen.

Tapaamisessa sovittiin ulkoministeriön virkamieslähteiden mukaan että EU ja Euroopan neuvosto pyrkivät tehostamaan yhteistyötään mm. taistelussa rasismia ja ulkomaalaisvihaa vastaan.

Organisaatiot aikovat lisäksi tehostaa yhteistyötään EU:n ns. kolmanteen pilariin kuuluvissa oikeus- ja sisäasiain kysymyksissä. Ulkoministeri Halonen korosti tässä yhteydessä toimia kansainvälisen ihmisten salakuljetuksen torjumiseksi.

Ulkoministeriölähteiden mukaan EU-johtajat pitivät tärkeänä, että ihmisoikeudet toteutuvat niissä maissa jotka ovat pyrkineet EU:n jäseniksi.

Syksyllä EN järjestää Strasbourgissa historiansa toisen huipputapaamisen. 40-jäseninen organisaatio aikoo tuolloin pohtia rooliaan Euroopan tulevassa turvallisuusarkkitehtuurissa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat