Mainos

"Suomi vähättelee elohopeaongelmaa"

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan Suomi ei hyväksy kalan elohopeapitoisuutta ympäristönlaatunormiksi EU:ssa, koska se johtaisi Suomen vesien laatuluokituksen huononemiseen.

Suomen Luonnonsuojeluliitto moittii Suomea elohopeaongelman vähättelemisestä.

Liiton mukaan Suomi ei hyväksy kalan elohopeapitoisuutta ympäristönlaatunormiksi EU:ssa, koska se johtaisi Suomen vesien laatuluokituksen huononemiseen.

Suomi kannattaa esitystä, jonka mukaan elohopeaa voitaisiin mitata vaihtoehtoisesti esimerkiksi vedestä tai pohjasedimentistä.

- Useissa kaloissa ja erityisesti isoimmissa kaloissa - hauissa ja muissa - pitoisuudet ovat korkeita. Suomessa on sitten kokonaan toinen asia, että mikä pitoisuus osoittaa veden laatua ja se mitä ihminen voi käyttää ravinnoksi, koska pitoisuudet voivat olla jopa tuhatkertaisia siihen verrattuna siihen, minkälaista kalaa saa syödä. Siinäkin on sitten oma riskinsä, jos syödään tällaista elohopeakalaa - moni henkilö tykkää erityisesti kalasta ja syö paljon kalaa - niin silloin riski kasvaa, sanoo Luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen Suomen Luonnonsuojeluliitosta.

Ympäristöministeriön mukaan elohopeapitoisuuksien mittaaminen ainoastaan kalasta vääristäisi tuloksia, sillä Suomen pintavesien luontaiset ominaisuudet lisäävät elohopean kertymistä eliöstöön.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.