Suomi vaatii tutkimusta tsunamin uhrien rahoista

Valituksen mukaan avustusrahoja on tuhlattu ja käytetty muun muassa matkusteluun.

Suomi on yhdessä kuuden muun maan kanssa tehnyt valituksen Thaimaalle tsunamiuhrien kadonneista avustusrahoista. Thaimaalaisen Nation-lehden mukaan maiden antamia avustusrahoja on kateissa noin 750000 euroa.

Valituksen on allekirjoittanut Suomen lisäksi Ruotsi, Hollanti, Ranska, Saksa, Britannia ja Yhdysvallat. Valituksen mukaan avustusrahoja on tuhlattu ja käytetty muun muassa matkusteluun.

- Suoraan sanottuna joku on varastanut kansalaistemme rahoja, nimettömänä pysytellyt thaimaalaislähde kertoi Nation-lehdelle.

Thaimaan poliisijohtaja Kowit Watana lupasi uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että poliisi tutkii, minne rahat ovat kadonneet.

Varojen katoaminen tiedossa jo aiemmin

Pasi Tuominen ulkoministeriön konsuliasiain yksiköstä vahvistaa, että avustusrahoja on hukassa. Hänen mukaansa asia on ollut tiedossa jo jonkin aikaa ja Thaimaan viranomaiset selvittävät sitä. Suomen puolesta asiaa hoitaa Suomen Bangkokin-suurlähetystö.

- Kateissa oleva rahasumma on kuitenkin vain murto-osa kaikista tsunamiuhrien avustusrahoista, Tuominen muistuttaa.

Tuomisen mukaan ministeriö ei tiedä, mihin rahat ovat kadonneet. Hän ei myöskään osaa arvioida, milloin Thaimaan viranomaiset antavat selvityksen asiasta.

Kahden vuoden takaisessa tsunamikatastrofissa kuoli Thaimaassa lähes 5400 ihmistä, joista arviolta puolet oli ulkomaalaisia turisteja.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat