Mainos

Suomi tuskin taipuu Iranin luovutusvaatimuksiin

Suomi ei ole taipumassa Iranin luovutusvaatimuksiin. Iran vaatii Suomelta kahden iranilaistaustaisen miehen luovuttamista, jotka suomalaisviranomaiset ottivat kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalta sunnuntaina. Miehet olivat tulossa Suomeen eduskunnan ihmisoikeusryhmän kutsumina. Iran pitää miehiä terroristijärjestön jäseninä.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) totesi, että Suomen perustuslaki kieltää ihmisten palauttamisen maahan, jossa heitä odottaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen rangaistus. Brax kuitenkin korosti, ettei hän halua ottaa ennalta kantaa itse tapaukseen, ennen kuin luovutuspyyntö Iranista saapuu.

Myös pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) korosti, että Suomessa on aina huomioitu, jos palautusmaassa on käytössä kuolemanrangaistus. Vanhanen totesi, että päätösvalta asiassa kuuluu oikeusministeriölle.

Hallitus sai asiasta selvityksen sisäministeriöltä keskiviikkona. Sen mukaan miehet otettiin kiinni, koska heistä oli etsintäkuulutus.

Koko oppositiojohto haussa

Miehet jäivät kiinni Etyj-kokouksen ajan voimassa olevissa tiukennetuissa passintarkastuksissa. Ilmeisesti he ovat tulleet Suomeen jostakin toisesta passivapaasta Schengen-maasta. Kaksikosta oli Interpolin etsintäkuulutus Iranin vaatimuksesta.

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) kertoi, että miesten oli tarkoitus valmistella Iranin oppositiojohtaja Maryam Rajavin Suomen vierailua.

- Rajavin vierailun tarkoituksena on keskustalla Iranin ihmisoikeustilanteesta ja myös ydinasekysymyksistä. Näiden kahden miehen piti olla valmisteluryhmässä, kommentoi ihmisoikeusryhmän johtokuntaan kuuluva Sasi.

Hän pitää yllättävänä miesten pidätystä, sillä hänen käsityksensä mukaan kaksikolla on Ranskassa pakolaisasema. Sen sijaan sitä, että miehillä on etsintäkulutus perässään, Sasi ei pidä yllätyksenä.

-Iran on muutama vuosi sitten lähettänyt Interpolin pidätysmääräyksen, joka koskee käsitykseni mukaan koko Iranin vastarintaliikkeen johtoa.

"Iranissa odottaa kuolema"

Sasi pitää täysin selvänä, ettei miehiä voida palauttaa Iraniin, jossa heitä odottaa kuolema.

- On täysin selvää, ettei Iraniin voida luovuttaa henkilöitä varsinkin, jos kyseessä on oppositioliikkeen jäsen. Iranin uskonnollinen hallinto on toimikautenaan murhannut 120 000 ihmistä.

Iran on syyttänyt miehiä terroristijärjestön MKO:n jäsenyydestä. Oppositiojärjestöstä käytetään myös nimeä PMOI, jonka pudottamista terrorijärjestöjen listoilta EU:n tuomioistuin on vaatinut useaan kertaan, viimeksi eilen.

Luovutustutkintaa tekee keskusrikospoliisi (KRP). Tutkinnanjohtaja Arto Tuomela kertoi, että Helsingin käräjäoikeus määräsi miehet eilen matkustuskieltoon. Poliisi vaati suljetuin ovin pidetyssä oikeuskäsittelyssä miesten vangitsemista.

KRP odottaa nyt Iranilta miehiä koskevia virallisia dokumentteja. Iranin pitäisi toimittaa Suomeen myös miehiä koskevat luovutusasiakirjat. Näissä pitäisi olla yksityiskohtaisia tietoja siitä, mistä miehiä Iranissa syytetään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.