"Suomi turvallinen, perheväkivalta ongelma"

Keskusrikospoliisin (KRP) päällikkö Robin Lardot luonnehtii Suomea rikosten valossa turvalliseksi maaksi. Henkirikosten määrä on laskussa, eikä järjestäytyneen rikollisuuden osalta ole tapahtunut mitään dramaattisia muutoksia, jotka uhkaisivat tavallista kansalaista.  

Lardotin mukaan viranomaisten tulee olla kuitenkin olla jatkuvasti hereillä, ettei järjestäytynyt rikollisuus leviä yhteiskunnan rakenteisiin. 

– Meillä on kansainvälisesti verrattuna hyvä ja vakaa tilanne. Henkirikosten määrä on ollut hienoisessa laskussa, mutta se on korkeampi kuin muissa länsimaissa.  

Toisaalta äärimmäisen harvoin niin sanotusti ulkopuolinen joutuu henkirikoksen uhriksi. Yleisimmin kyse on ryyppyporukoiden keskinäisistä riidoista.   

Myös perheväkivallan Lardot nostaa esille ongelmana. Uhrien pitäisi uskaltaa ilmoittaa lievimmistäkin tapauksista poliisille.  

Lardot mainitsee törkeät omaisuusrikokset haasteeksi. Tavallisen ihmisen riski joutua rikoksen uhriksi on omaisuusrikoksissa edelleen huomattava.  

– Erityisesti kasvussa ovat ulkomaalaisten tekemät sarjamuotoiset liike- ja asuntomurrot. Murrot ovat uhrille äärimmäisen kiusallisia, kun ventovieraat ihmiset myllertävät kodin.  

Lardot on ollut laatimassa useita harmaan talouden toimenpideohjelmia.  

– Harmaan talouden osalta jokainen maksaa siitä laskua, joten olisi tärkeää, ettei kukaan edistä sitä eikä lähde kuititta tekemään sopimuksia tai ostamaan pimeänä palveluita.  

Lue myös:

    Uusimmat