Mainos

Suomi tunnustaa Kosovon ensi perjantaina

Suomi tunnustaa Kosovon itsenäisyyden virallisesti ensi perjantaina. Presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sopivat tunnustamisen aikataulusta perjantaisessa tapaamisessaan.

Aiemmin aikataulusta ei ollut sovittu mitään. Presidentti Halonen viestitti jo Kaukoidän-matkallaan, ettei tunnustamisella ole mikään kiire. Hän sanoi STT:n haastattelussa, että Kosovon tunnustamisessa ei kannata "kauheasti hosua".

Julkisuuteen oli tullut kuva, että tunnustaminen toteutuisi jo tällä viikolla. Tämä ilmeisesti perustui siihen, että ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) kertoi viime viikolla, että tunnustaminen voi tapahtua aikaisinaan tulevalla viikolla. Asiallisesti Suomen kanta Kosovon itsenäisyyden tunnustamiseen tuli selväksi jo viime viikon maanantaina, kun Kanerva kertoi Suomen kannasta EU:n ministerikokouksessa.

Presidentti Halonen palasi Kaukoidän-matkaltaan vasta perjantaiaamuna. Näin ollen hän pystyi keskustelemaan Vanhasen kanssa kasvokkain vasta ennen presidentin esittelyä.

Vanhanen kertoi STT:lle, että tunnustamisasiassa halutaan edetä normaalin kaavan mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että valtioneuvosto esittää ja tasavallan presidentti päättää tunnustamisesta. Tässä, kuten niin monessa muussakin asiassa menettelystä sovitaan presidentin kanssa ennalta.

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vajaat kaksi viikkoa sitten.

Presidentillä ja pääministerillä on kautta aikain tapana keskustella ajankohtaisista asioista perjantaisin ennen presidentin esittelyä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.