Mainos

Suomi tukee Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamista

Pääministeri Matti Vanhanen esitteli tänään Suomen kantaa Turkin jäsenyysneuvotteluihin. Neuvottelujen aloittamisesta päätetään huomenna EU:n huippukokouksessa.

Suomi tukee EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamista Turkin kanssa. Jäsenyysneuvottelujen tavoitteena tulee olla unionin täysjäsenyys. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan myös neuvottelujen aloittamispäivämäärästä tulee päättää Brysselissä huomenna alkavassa EU:n huippukokouksessa.

Vanhanen esitteli Suomen kantoja huippukokoukseen tänään eduskunnassa. Pääministerin mukaan Turkki täyttää niin sanotut Kööpenhaminan kriteerit jäsenyysneuvottelujen käymiseksi.

- Kannatamme sitä, että ensi vuoden ajalta haetaan ajankohta, jolloin neuvotteluihin ryhdytään, hän kertoi.

Vanhanen korosti, että jäsenyyskriteereihin perustuvan neuvotteluprosessin läpikäyminen ei ole tarkoituksenmukaista, ellei tavoitteena ole täysjäsenyys. Toisen luokan jäseniä ei unioniin kaivata.

- Ei mitään välimuotoja vaan täysi jäsenyys. Ja jotta siinä onnistutaan, Turkin täytyy edistyä omassa kehitystyössään.

Vanhasen mukaan Turkki on yhteiskuntana kehittynyt kaikilla keskeisillä alueilla, niin taloudessa, demokratiassa, oikeusvaltiokehityksen osalta kuin kansalaisvapauksien luonnissakin.

- Turkki on selvästi edistynyt ja sillä on erittäin suurena maana minun mielestäni mahdollisuudet kehittyä edelleen ja yltää sellaiseksi eurooppalaiseksi maaksi, joka nojaa niihin arvoihin ja periaatteisiin, joita EU-jäsenyys edellyttää, Vanhanen arvoi.

Vanhasen mukaan Suomi tukee myös tavoitetta saattaa Romanian ja Bulgarian jäsenyysneuvottelut päätökseen siten, että maiden liittymissopimukset voidaan allekirjoittaa mahdollisimman pian vuonna 2005. Jäsenyys toteutuisi näin vuonna 2008.

Romanialle asetettiin tavanomaista tiukemmat jäsenyysehdot Suomen vaatimuksesta. Romanian jäsenyyttä voidaan lykätä vuodella, jos maa ei ole edistynyt oikeusasioissa ja kilpailupolitiikassa. Vanhanen ei suostunut ottamaan ilonpilaaja-kalvinistin viittaa harteilleen tässäkään asiassa, vaan katsoi Suomen vain kiinnittäneen huomiota kysymyksiin, joissa Romanialla on kehittämisen varaa.

-Tämä on normaalia EU:ssa tapahtuvaa vaikuttamista. Joskus saattaa olla, että ollaan isommassa porukassa, joskus ollaan ehkä yksin vaatimassa muutoksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.