Suomi tukee lähi-idän rauhaa

Ulkoministeri Tarja Halonen pinnisti sunnuntaina Luxemburgissa pidetyssä EU:n ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa paalupaikalle EU:ssa Lähi-idän rauhanprosessia koskevissa kysymyksissä: hänen vierailunsa Israeliin ja palestiinalaisalueille alkoi välittömästi EU-kokouksen jälkeen ensimmäisenä EU-ministerinä.

Jo maanantaina päivällä Halonen pääsi kiinni rauhanprosessin kuumimpiin vaiheisiin lounastettuaan ulkoministeri David Levyn kanssa.
Levy ilmoitti sunnuntaina lykkäävänsä matkaansa Washingtoniin, jossa hänen oli määrä neuvotella keskiviikkona palestiinalaisten kanssa mm. Israelin siirtokuntien rakentamispolitiikasta. Levy halusi käydä ennen neuvotteluja perusteellisen keskustelun valtuuksistaan pääministeri Benjamin Netanyahun hallituksen kanssa.
Levy tapasi Netanyahun juuri ennen lounasta Halosen kanssa. Israelin ulkoministeri saattoi kertoa suomalaiskollegalleen tuoreeltaan, että Israelin hallitus pyrkii ratkaisemaan kysymyksen neuvottelujen jatkamisesta vuorokauden kuluessa. Israelin parlamentin Knessetin talvikauden myrskyisässä avajaisistunnossa maanantaina iltapäivällä ennakoitiin, että Levy ja palestiinalaiset voisivat tavata ensi viikolla Washingtonissa Yhdysvaltojen isännöimässä kokouksessa.

Pääministeri Netanyahun viime viikolla esittämät puheet siitä, että oppositiossa olevan työväenpuolueen edustajat eivät olisi kunnon juutalaisia sai tunteet kuumenemaan Knessetissä. Kun Netanyahu aloitti parlamentissa puheensa, nousivat 34 Ma'arach-puolueen kansanedustajaa ylös huutaen kritiikkiä pääministerille käsissään kyltit "Olen ylpeä juutalainen".

Netanyahun kannatus horjuu

Mielenosoitus Knessetissä oli osoitus yhdestä tekijästä rauhanprosessin vaikeuksien takana: Netanyahun kannatus on horjunut jo niidenkin keskuudessa, jotka äänestivät häntä parlamenttivaaleissa viime vuoden toukokuussa. Netanyahun asemaa Likud-puolueen johtajana ei ole haastettu, mutta sisäinen oppositio on vahvistunut.

Valtiovarainministeri Dan Meridor erosi linjaerimielisyyksien vuoksi. Samaan aikaan puolustusministeri Yitzhak Mordechai on luonut aikapommin Likudin sisälle kohoamalla suositummaksi poliitikoksi kuin Netanyahu ja uusi oppositiojohtaja Ehud Barak yhteensä. Barak on entinen ulkoministeri ja armeijan komentaja. Netanyahun ja Levyn johtaman Gesher-ryhmittymän välit ovat tulehtuneet, kun pääministeri on pitänyt rauhanprosessin asiat tiukasti omissa käsissään.
Lähi-idän prosessi on ajautunut vaikeuksiin, joita EU:n piirissä kuvataan huolestuttaviksi.

Palestiinalaiset ovat huolissaan Israelin asutustoimien laajentamisesta ja Jerusalemin asemasta. Vielä jokin aika sitten Israelin armeijan johto ei pitänyt sotaa alueella mahdollisena. Nyt tuo vaihtoehto otetaan jälleen vakavasti.
Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov sai sunnuntaina Jerusalemissa Israelin tiedustelun keräämää aineistoa Iranin ohjusvarustelusta. Israelin mukaan Venäjä tukee hanketta. Primakov kiisti syytökset.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat