Suomi tukee jalkaväkimiinat kieltävää sopimusta

Suomi tukee ulkoministeriön mukaan jalkaväkimiinat kieltävää sopimusta. Ulkoministeriö tähdensi torstaina antamassaan tiedotteessa, että Suomi pyrkii maailmanlaajuiseen ja oikeudellisesti sitovaan sopimukseen, jota voidaan tehokkaasti valvoa.

Suomi katsoo, että jalkaväkimiinojen kiellosta tulisi neuvotella Geneven aseidenriisuntakonferenssissa. Neuvottelujen aloittamisesta käydään monenvälisiä keskusteluja tulevan syksyn aikana. Suomi aikoo osallistua näihin Kanadan aloitteesta käytäviin keskusteluihin.

-Jalkaväkimiinojen laajamittainen ja summittainen käyttö aiheuttaa järkyttävää inhimillistä kärsimystä monilla konfliktialueilla ympäri maailmaa. Seurauksena monet alueet ovat asuinkelvottomia. Jälleenrakennustyö on vaikeaa. Suomi pitää tärkeänä, että miinaongelmaan puututaan kiireellisesti ja tehokkaasti kansainvälisin toimin, sanoo ulkoministeriö.

-Suomi osallistuu muiden EU-maiden kanssa kansainvälisiin ponnisteluihin, joilla miinaongelmaa pyritään poistamaan. EU-maiden yhteisen toiminnan tavoitteena on jalkaväkimiinoihin liittyvien rajoitusten ja kieltojen tehostaminen, tiedotteessa mainitaan.

Tukea miinanraivaukseen

Miinojen kieltoon tähtäävien poliittisten ponnistelujen lisäksi on kansainvälisen yhteisön tuettava myös miinanraivausta ja autettava miinaongelman uhreja. Suomi aikoo kasvattaa tukeaan miinanraivaukseen osana kehitysyhteistyötään ja yhteistyössä YK:n kanssa. Suomi tukee myös EU-rahoituksen suuntaamista miinanraivaukseen. Suomi pitää tärkeänä, että kaikki maat noudattavat kansainvälisiä sopimuksia, joilla jo rajoitetaan jalkaväkimiinojen käyttöä.

Viime toukokuussa miinojen käytölle sovittiin Genevessä tuntuvia lisärajoituksia. Monet maat, myös Suomi, ajoivat pidemmälle meneviä toimia, muistutetaan ministeriöstä.
-Suomi pyrkii siihen, että jalkaväkimiinojen vienti ja tuotanto lopetettaisiin maailmanlaajuisesti. Suomi ei ole koskaan itse vienyt jalkaväkimiinoja eikä niitä ole valmistettu Suomessa vuoden 1981 jälkeen.

-Suomi tukee neuvottelujen käynnistämistä jalkaväkimiinojen täydellisestä kieltämisestä. Jalkaväkimiinojen kieltoa koskeviin neuvotteluihin on tärkeää saada mukaan maat, jotka ovat suoranaisesti osallisina miinaongelmassa. Silloin kieltoneuvotteluilla on mahdollista pureutua polttavaan miinaongelmaan, selvittää ulkoministeriö.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat