Suomi tukee EU:n vastatoimia USA:n terästulleille

Suomi on valmis tukemaan EU:n yhteisiä vastatoimia Yhdysvaltain tuontiteräkselle asettamia suojatulleja vastaan, jos unioni katsoo sellaiset tarpeellisiksi.

EU-ministerivaliokunnassa todettiin tänään, että presidentti George W. Bushin ajamat suojatullit ovat vapaakaupan periaatteiden ja Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen vastaisia.

-Suomi hyväksyy EU:n omat suojatoimet, mikäli ne ovat oikeudellisesti pitäviä ja kansainvälisten velvoitteiden mukaisia, sanoi ulkomaankauppaministeri Jari Vilén (kok.).

Ratkaisu EU:n toimista on kuitenkin vaikea päätös, sillä jos unioni asettaisi omia suojatulleja tuontiteräkselle, ne tulisivat ilmeisesti koskemaan myös Itä-Euroopan hakijamaita, vaikka niillä on EU:n kanssa laajat kauppasopimukset.

Tämä mutkistaisi meneillään olevia jäsenyysneuvotteluja tuntuvasti. Hakijamaiden joukossa suuria teräksentuottajia ovat mm. Tshekki ja Puola. EU:n mahdollisten suojatullien tasosta ei vielä ole mitään ratkaisuja tai arvioita. Toinen mahdollisuus vastatoimiin voisi olla tuontikiintiöiden määrääminen. Asia on esillä ensi viikolla EU:n ulkoministerikokouksessa.

WTO-käsittely vie vuosia

Jo nyt on selvää, että ellei Yhdysvallat viime tingassa peru päätöstään 8-30 prosentin suojatulleista, EU vie asian WTO:n riitojenratkaisuelimen käsittelyyn.

Tämä käsittely kestää kuitenkin 2-3 vuotta ennen kuin kauppajärjestö toteaa suojatullit sopimuksenvastaisiksi ja antaa EU:lle luvan vastatoimiin. Tullit koskevat kymmentä terästuoteryhmää. Ne on määrä asettaa kolmeksi vuodeksi ja tulevat voimaan 20. maaliskuuta.

Tullit eivät koske Yhdysvaltain Nafta-kumppaneita eli Kanadaa ja Meksikoa tai vapaakauppakumppaneita Israelia ja Jordaniaa. EU:ssa arvioidaan Yhdysvaltain päätöksen merkitsevän, että markkinoille jää liikkumaan noin 20 miljoonan tonnin ylimääräinen teräserä, joka Euroopan markkinoille päätyessään sekoittaisi markkinat perusteellisesti.

Päätös tyrehdyttää myös EU:n viennin Yhdysvaltain markkinoille. Suoraan Suomeen kohdistuvat vaikutukset ovat kauppa- ja teollisuusministeriössä tehdyn arvion mukaan vähäisiä, mutta välilliset vaikutukset voivat kasvaa merkittäviksi, varsinkin jos tulleja aletaan ottaa käyttöön muuallakin.

Lisäksi vaikutukset seuraavaan kansainväliseen kauppaneuvottelukierrokseen ja koko WTO-järjestelmään voivat olla vakavat. Yhdysvaltain terästeollisuus on heikossa tilassa, ja useat tehtaat ovat konkurssikypsiä. Teollisuus on syyttänyt ongelmistaan tuontia ja vaatinut suojatulleja

EU:ssa ja Suomessa taas katsotaan, että Yhdysvalloissa olisi pikemminkin syytä purkaa tehotonta kapasiteettia ja tiukentaa valtiontukisääntöjä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat