Mainos

Suomi tukee Afganistanin ensimmäisiä naisvideotoimittajia

Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Tarja Laitiainen allekirjoitti Kabulissa 31. tammikuuta sopimuksen maan ensimmäisten naisvideotoimittajien koulutuksesta AINA-nimisen kansalaisjärjestön kanssa. Viisitoista nuorta naista saa Suomen kehitysyhteistyövaroin koulutuksen ammattiin, johon naisilla ei aiemmin ole ollut pääsyä Afganistanissa.

Afganistanilla on yli 20 vuoden sotimisen jälkeen nyt mahdollisuus kehittyä rauhanomaisesti, muuttua humanitaarisen avun vastaanottajasta oman elantonsa tuottajaksi. Ensi askeleet on jo viime vuoden kuluessa otettu. Myös Suomi on vähentänyt humanitaarista apuaan ja tukee nyt maan kestävää ja kansanvaltaista kehitystä. Suuressa osassa maata hallitsee kuitenkin vielä aseiden valta. Naisten asema on ollut ehkä huonoin maailmassa. Afganistan ei ole koskaan ollut demokratia. Muutos on mahdollinen, mutta siirtyminen kansanvaltaan ei onnistu ilman tiedotusvälineitä.

Tiedonvälitys radion ja television avulla on keskeisessä asemassa, koska lukutaidottomuus on erittäin korkea, varsinkin naisten keskuudessa. Lisäksi Afganistanissa tarvitaan naisia kertomaan naisista ja naisille. Osana koulutustaan videonaiset tekevät Afganistanista dokumenttielokuvia, jotka toivottavasti tullaan näkemään televisiossa myös Suomessa. Koulutukseen osallistuu kevään kuluessa kaksi suomalaista kouluttajaa.

Naisille ja ihmisoikeusaktivisteille oma kirjasto

Kabulissa avattiin 1. helmikuuta Suomen tuella varustettu pienimuotoinen kirjasto ja lukusali, jotka on suunnattu erityisesti naisille ja ihmisoikeusaktivisteille. Kuluvana vuonna tukea kirjaston toiminnalle jatketaan, jotta naisten asemaa ja ihmisoikeuksia käsittelevää vaatimatonta kirjavalikoimaa voitaisiin laajentaa seka ylläpitää ja kehittää kirjaston toimintaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.