Suomi tipahti Keskuskauppakamarin vertailussa

Suomen tämän vuoden sijoitus on heikoin 2000-luvulla. Lisäksi Suomi oli toiseksi suurin putoaja Kreikan jälkeen.

Suomi on pudonnut EU-maiden talouden menestyksen vertailussa yhdeksänneksi. Tiedot käyvät ilmi Keskuskauppakamarin tiistaina julkaisemasta Euroalueen taloustutkaimesta. Viime vuonna Suomen sijoitus oli viides. Suomen tämän vuoden sijoitus on heikoin 2000-luvulla. Lisäksi Suomi oli toiseksi suurin putoaja Kreikan jälkeen.

Selvityksen mukaan tämän vuoden menestyneimmät EU-taloudet ovat Luxemburg, Latvia ja Viro.

Suomen sijoitusta painoi bruttokansantuotteen, työllisyyden ja investointien kasvun vähäisyys muihin verrattuna. Kasvussa Suomi sijoittui vasta 17:nneksi.

- Vaikka Suomen kasvu on ollut euroaluetta nopeampaa, se on ollut selvästi uusia jäsenmaita hitaampaa. Erityisesti työllisyyden kehitys on ollut Suomessa heikkoa, tutkija Marko Kosonen Keskuskauppakamarista selvittää.

EU-maiden talouksien vakausvertailussa Suomi on edelleen kärkiviisikossa. Suomen edellä ovat Luxemburg, Tanska ja Ruotsi. Viides on Viro. Tämän osion vertailussa Suomen sijoitusta nostaa julkisen sektorin ylijäämäisyys.

Kososen mukaan Baltian maiden menestystä selittää sekä talouden että investointien nopea kasvu. Suurimmat nousijat ovat Puola ja Slovakia. EU:n suurin talous Saksa sijoittui kokonaisvertailussa 19:nneksi.

Kosonen katsoo, että Suomen talouden menestymisen elinehto on investointihalukkuuden lisääminen. Investointien nihkeydestä on puhuttu jo pitkään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat