Mainos

Suomi tehostanut rajatarkastuksia - "Kyllä Turkin lentoja aika tarkasti tutkitaan"

Sisäministeri Päivi Räsänen kertoo Suomen tehostaneen rajatarkastuksia Pariisin terrori-iskun jälkeen. Suomi ajaa vahvasti myös riskiarvioon perustuvien ennakkotarkastusten tekemistä kaikkialla EU-alueella.

Suomessa EU:n ulkorajojen ulkopuolelta tulevat matkustajat käydään läpi riskiarvion perusteella ennakkotarkastuksessa, jonka rajavartiolaitos suorittaa. Systemaattinen tarkistus olisi mahdollista tehdä jo nykyisin kaikkialla EU-alueella, mutta osa maista ei ennakkotarkistuksia tee.

– Kyllä kaikkien tämä pitäisi tehdä. On suoraan sanottuna maita, jotka ovat tässä asiassa laiskoja. Suomi yrittää vaikuttaa, että tarkastukset saataisiin kaikkialle ja myös kahdenvälisiä keskusteluja asiasta käydään, Räsänen kertoo MTV Uutisille.

EU:n oikeus- ja sisäasioiden epäviralliseen ministerineuvostoon osallistuva Räsänen ei halua nimetä maita, mutta myöntää, että Suomelle ennakkotarkastuksia tekemättömistä maista saattaa koitua ongelmia.

– EU:n ja Schengen-alueen sisältä tuleville matkustajille ei Suomessakaan ennakkotarkistuksia tehdä. Jos vaikkapa Syyriasta palaava vierastaistelija tulee EU-alueelle sellaisen maan kautta, joka ei tee riskiarvioon perustuvia tarkistuksia, on hänen mahdollista matkustaa Suomeenkin helposti EU:n sisällä, Räsänen kertoo esimerkkinä.

Turkki erityistarkkailussa

Suomi vaatii myös Europolin eli EU:n poliisiviraston tiedonsaannin parantamista. Suomi on jo tehostanut tiedustelutiedon toimittamista. Räsäsen mukaan pienemmät jäsenmaat hyötyisivät ennen kaikkea jos isompien maiden tiedot kirjautuisivat paremmin yhteiseen järjestelmään.

Räsänen kertoo Suomen tehostaneen toimintaansa rajatarkastuksissa viime aikoina.

– Esimerkiksi kyllä Turkista tulevia lentoja nyt tarkemmin katsotaan, Räsänen sanoo.

Räsänen on ehdottanut jo aiemmin, että Suojelupoliisille tulisi saada yhdysmies Turkkiin. Syyrian sotaan osallistuvat taistelijat matkustajat maahan ja sieltä takaisin useimmiten juuri Turkin kautta.

Epävirallinen ministerineuvoston kokous ei päätä uusista terrorismin vastaisista toimista. Julkilausumassaan kokous kuitenkin kannatti EU:n ulkorajojen rajatarkastusten tehostamista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.