Suomi tehostaa ihmiskaupanvastaisia toimia

Sisäministeriö ehdottaa lähikuukausina muutosta ulkomaalaislakiin ihmiskaupan hillitsemiseksi. Myös Yhdysvallat on luvannut Suomelle apua asiassa.

Suomi aikoo tehostaa työtä laittoman ihmiskaupan rajoittamiseksi.

Suomen kautta arvioidaan kulkevan vuosittain satoja ihmiskaupan uhreja. Jatkossa ihmiskaupan uhri voisi saada määräaikaisen oleskeluluvan Suomeen.

Sisäministeriö ehdottaa lähikuukausien aikana muutosta ulkomaalaislakiin. Luvan edellytyksenä olisi, että uhri tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa, sanoo sisäasiainministeri Kari Rajamäki.

- Kyse on nimenomaan siitä, että kyseessä on selkeästi ihmiskaupan uhri, joka tarvitsee tukea ja apua. Siis niin viranomaisten, kansalaisjärjestöjen kuin kansalaistenkin tukea. Mutta on myöskin tärkeää, että ihmiskaupan uhrit saadaan tukemaan viranomaisia järjestäytyneen rikollisuuden vastaisessa työssä tässä rikollisuuslajissa.

USA lupaa apuaan

Yhdysvallat on valmis avustamaan Suomea ihmiskaupan torjunnassa ja sen uhrien tukemisessa. Sisäministeri Rajamäki sai lupauksen avusta äskeisellä Yhdysvaltain-vierailullaan.

Rajamäen mukaan käytännössä apu voisi olla sitä, että Suomen ulkomaalaisviraston ja rajavartioston henkilöstö saisi koulutusta Yhdysvalloissa. Asiasta tiedotustilaisuudessaan kertonut Rajamäki piti tällaista mahdollisuutta merkittävänä, koska Yhdysvalloilla on paljon kokemusta ihmiskaupan torjunnasta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tuoreimmassa ihmisoikeusraportissa arvioitiin, että Suomen hallituksen toimet ihmiskaupan estämiseksi eivät ole riittäviä. Rajamäen mukaan keskusteluissa Yhdysvaltain ministereiden ja muiden edustajien kanssa ei kuitenkaan välittynyt sellaista kuvaa, että Suomen tilannetta pidettäisiin siellä erityisen synkkänä.

Ihmiskaupan jäljittäminen ja sen uhrien tunnistaminen on vaikea tehtävä viranomaisille. Rajamäen mukaan poliisi on vuosittain kirjannut rikosilmoituksia laittoman maahanmuuton järjestämisestä noin viisikymmentä. Keskusrikospoliisin tilastojen mukaan vuonna 2003 Suomeen järjestettiin laittomasti hieman yli tuhat henkilöä ja laittomasti maassa olevia tavattiin tuhat enemmän.

- Koko jäävuori ei tältä osin varmasti näy, Rajamäki sanoi.

Oikeudessa ei toistaiseksi tullut yhtään tuomiota ihmiskaupan järjestämisestä. Ulkomaalaisviraston ylijohtaja Jorma Vuorio sanoo joidenkin arvioineen, että kiinalaisten kivimiesten tapaus muutaman vuoden takaa olisi saattanut päätyä tuomioon ihmiskaupasta, jos viime vuonna voimaan tullut laki olisi silloin ollut voimassa. Siinä tapauksessa tuomion perusteena oli työsyrjintä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat