Mainos

Suomi täytti virallisesti Emu-kriteerit

EU:n valtiovarainministerit ovat hyväksyneet Suomen talous- ja rahaliiton kriteerit täyttävien maiden joukkoon. Suurimman huomion Brysselissä keräsi tänään kuitenkin Italia, jonka pääsy EMU:un ensimmäisten joukossa näyttää yhä epätodennäköisemältä.

Suomi kuuluu parhaaseen A-ryhmään. Asia on nyt pääministeri Lipposen hallituksen ja erityisesti valtiovarainministeri Sauli Niinistön riemuksi saanut myös vahvistuksen EU:n valtiovarainministereiltä.

Suomalaiset ovat jo pidemmän aikaa kulkeneet rinta rottingilla Brysselin EU-palatsien käytävillä. Inflaatiomme on Euroopan alhaisin ja julkinen budjettivajekin on selvästi alle kolmen prosentin bruttokansantuotteesta. Suomen julkisen talouden hoito ei kuitenkaan kaada tai pelasta rahaliittoa.

EU:n valtiovarainministereillä on paljon merkittävämpiä riemun ja toisaalta myös huolen aiheita. Tänään unionin kassanvartijat kiittelivät erityisesti Espanjan ja Portugalin viimeaikaisia pyrkimyksiä leikata julkisia vajeita ja velkaantumista.

Välimeren mailla on suuri poliittinen merkitys, koska erityisesti Ranska pitää niiden EMU-jäsenyyttä tärkeänä. Italian tilanne sitävastoin näyttää kehnolta. EU:n valtiovarainministerit hyväksyivät tiukkasävyisen raportin, jonka mukaan Italian julkista vajetta on painettu alas lyhytvaikutteisilla tempuilla ei todellisilla menojen leikkauksilla. Italian edustajat korostivat kuitenkin tänään, että Rooman ja Brysselin välit ovat kunnossa.

Mielenkiintoa herätti myös Britannian uuden valtiovarainministerin Gordon Brownin ensiesiintyminen. Kaikki viittaa siihen, ettei Tony Blairin hallitus aio olla jääräpäinen jarruttaja, vaikka Britannia pysyykin alkuvaiheessa EMU:n ulkopuolella.
(MTV3/Tapio Nurminen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.