Suomi tarjoaisi EU-sopimusta Serbialle juuri vaalien alla

Suomi esittää, että EU tarjoasi Serbialle yhteistyösopimusta toukokuussa pidettävien parlamenttivaalien alla. Suomi ja enemmistö EU-maista katsovat, että sopimus parantaisi Eurooppa-myönteisten puolueiden mahdollisuuksia vaaleissa ja helpottaisi Kosovon itsenäistymisen aiheuttaman diplomaattisen jälkipyykin pesemistä.

- Sopimus antaisi tässä vaiheessa positiivisen signaalin, arvioi ulkoministeri Alexander Stubb (kok.).

Pitkään pysähdyksissä olleen sopimuksen allekirjoitus on esillä huomenna EU:n ulkoministerikokouksessa Luxemburgissa. Enemmistö EU-maista katsoo, että sopimus voisi edesauttaa Eurooppa-myönteisten puolueiden pärjäämistä Serbian parlamenttivaaleissa 11. toukokuuta. Jos kansallismieliset voittavat, vaikeutuu jo valmiiksi hankala asetelma entisestään.

Hollanti ja Belgia ovat kuitenkin vaatineet Serbialta parempaa yhteistyötä Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa ennen sopimusta. Hollannilta odotetaan tiistaina jonkinlaista kompromissiesitystä kiistassa.

Osa EU:n diplomaateista on samalla tosin epäillyt, kuinka järkevä vaaliase yhteistyösopimus edes olisi.

Kansallismieliset radikaalit kun voisivat käyttää sopimusta myös Serbian EU-myönteistä presidenttiä Boris Tadicia vastaan ja syyttää häntä unionin mielistelystä.

Mielipidemittausten mukaan vaalitaistosta on tulossa hyvin tiukka.

Tiistainen ulkoministerikokous on samalla Stubbin ensimmäinen EU-tasolla.

- Huominen on eräänlainen kohokohta, koska tapaan kasvokkain kaikki kollegat, Stubb pohtii.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat