Mainos

Suomi tarjoaa Kreikalle helikoptereita, palomiehiä ja asiantuntijoita

Jos Kreikka ottaa avun vastaan, helikopterit ja apujoukot ovat lähtövalmiina vuorokauden sisällä.

Suomesta tarjotaan Kreikan maastopalojen sammutusavuksi kolmea helikopteria, palomiehiä ja metsäpaloasiantuntijoita.Avuntarjous tehdään EU:n kautta.

Kreikan metsäpalotilanne on jatkuvasti vaikeutunut ja on odotettavissa, että palojen sammutukseen tarvitaan sammutusvoimavaroja vielä pitkään.

Suomi tarjoaa Kreikalle Copterlinen omistamia kevyitä sammutushelikoptereita.

- Ne on näitä Eurokopterin EC135 -tyyppisiä helikoptereita, joita on jo vuosikausia Suomessa käytetty ambulanssi- ja pelastuskopteritoiminnassa, Copterlinen toimitusjohtaja Kari Lumberg kertoo.

Helikopteri pystyy viemään kerrallaan 600-800 litraa vettä ja se lentää alempana kuin suuremmat kopterit.

- Optimiolosuhteissa niin 2-3 minuutin välein vettä voidaan pudottaa ja mikä tärkeintä, niin juuri siihen kohtaan mistä se palo juuri etenee, Lumberg painottaa

Sammutus- ja rajoitustöihin lähtee kuusi lentäjää ja teknistä henkilökuntaa.

- Kyllä näillä helikoptereilla on jo tuhansia tunteja sammutustyötä tehty, että kyse on hyvin tavanomaisesta työstä mitä Copterline tekee, Lumberg kuvailee.

Lisäksi Suomi tarjoaa apuaan lähettämällä metsäpaloihin erikoistuneita asiantuntijoita ja 25 sammutustöihin erikoistunutta miestä FinnRescuesta. Apujoukot lähtevät reittikoneella, mutta jos mukana on laitteistoja, niin matkataan EU:n tai vastaanottavan maan kuljetuskalustolla.

Sisäministeriön mukaan sammutushelikopterit oli vuokrattava yksityiseltä firmalta.

- Puolustusvoimien helikopterihankinta on tällä hetkellä vaiheessa eli heillä on käytössä näitä vanhoja MI-8 -koptereita, joiden soveltuvuus tähän tehtävään on vähän huono ja todennäköisesti niissä on aika vähän lentotuntejakin jäljellä. Näitä uusia koptereita ei ole vielä saatu. Rajavartiolaitoksen kopterit joutuvat tietysti hoitamaan virkatehtäviään koko ajan Suomessa, merialueella ja meripelastustehtävissä ja muissa ja niitä ei voida viikoksi tai kahdeksi irrottaa Suomen valmiudesta, pelastustoimintayksikön päällikkö Janne Koivukoski sisäministeriöstä kertoo

Kreikka on pyytänyt sammutuskalustoa kaikilta EU:n jäsenmailta.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.