Mainos

Suomi sopeutunut huonosti ilmastonmuutokseen

Suomen ympäristökeskuksen tekemän selvityksen mukaan Suomi ei ole vielä suunnitellut riittävästi ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Ilmastonmuutoksen hintaa Suomessa on vaikea laskea, mutta ilmastonmuutoksen varautuminen ennalta on taloudellisesti kannattavampaa kuin muutoksiin reagointi jälkikäteen. Tämä ilmenee Suomen ympäristökeskuksen koordinoimasta hankkeesta. Sen mukaan ilmastonmuutokseen sopeutumista ei ole vielä suunniteltu riittävästi.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset kansantalouteen voivat jäädä vähäisiksi, jos laskelmissa otetaan huomioon vain ilmaston vähittäiset muutokset. Laskelmat eivät ota huomioon säiden ääri-ilmiöitä ja yhtäkkiä tapahtuvia muutoksia, joiden oletetaan aiheuttavan suuria kustannuksia.

Erikoistutkija Jari Liski Suomen ympäristökeskuksesta sanoo, että merkkejä ilmastonmuutoksesta on jo näkyvissä.

- Oleellinen seikka, joka liittyy ilmastonmuutokseen on ääri-ilmiöiden yleistyminen. Suomesta ja ulkomailta meillä on viime aikoina esimerkkejä tulvien yleistymisestä. Näihin asioihin varautuminen sekä näiden asioiden huomiointi suunnittelussa on yksi kiireellisistä asioista.

Ennusteen mukaan Suomen ilmasto lämpenee lähes neljä astetta kesällä ja yli kuusi astetta talvella tämän vuosisadan loppuun mennessä. Kesät muuttuvat aiempaa kuumemmiksi ja kuivemmiksi ja talvet kosteammiksi ja vähälumisiksi.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.