Mainos

Suomi siirtyy itsestään sammuviin savukkeisiin 2010

Tupakoinnista aiheutuvien tulipalojen ja palokuolemien määrään odotetaan tulevaisuudessa merkittävää vähennystä, kun nykyiset savukkeet korvataan itsestään sammuvilla savukkeilla.

Suomessa saa myydä ensi vuoden alusta ainoastaan nykyistä paloturvallisempia savukkeita. Savukkeisiin tulee tuolloin hidasteraidat, joiden ansiosta tupakka sammuu, ellei sitä imetä muutamaan sekuntiin.

Kuolemaan johtaneiden tulipalojen yleisin syttymissyy Suomessa on tupakointi ja siihen liittyvä huolimaton tulenkäsittely. Johtaja Matti Orrainen Suomen pelastusalan keskusjärjestöstäkertoo, että vuosittain tällaisissa paloissa kuolee 10-20 ihmistä.

- Palot saavat alkunsa, kun ihmiset tupakoivat sängyssä tai sohvalla ja nukahtavat palava tupakka kädessään. Monesti tilanteiisiin liittyy myös alholin käyttöä, summaa Orrainen.

Orrainenkertoo, että Suomi on ensimmäinen Euroopan maa, joka siirtyy itsestään sammuviin savukkeisiin.

- Uskon että vastaava säännös tulee voimaan tulevaisuudessa myös muissa EU-maissa.

Tupakkayhtiöt voivat jo nyt tehdä hidasteraidallisia savukkeita, mutta ne eivät ole vielä tuoneet niitä EU-markkinoille. Sen sijaan Australiassa ja Kanadassa myydään enää ainoastaan itsestään sammuvia savukkeita.

EU:n 14 jäsenmaasta kerättyjen tietojen mukaan tupakasta alkaneissa tulipaloissa saa vuosittain surmansa yli 2000 ihmistä.

Palovaroittimia koskevat määräykset muuttuvat

Palokuolemien määrää pyritään vähentämään Suomessa myös pian voimaan astuvilla palovaroitinmääräyksillä.

Helmikuusta lähtien paristokäyttöiset palovaroittimet eivät enää kelpaa uusiin asuntoihin. Uudisasuntojen palovaroittimien tulee toimia verkkovirralla. Vaatimus koskee myös vapaa-ajan asuntoja.

Ympäristöministeriön asetuksella halutaan varmistaa palovaroittimien toimivuus.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.