Suomi sallisi kolme geenimuunneltua maissilajiketta

EU-maiden on määrä päättää maissien sallimisesta ensi viikolla keskiviikkona ja torstaina pidettävässä maatalousministerikokouksessa.

Suomi kannattaa kolmen geenimuunnellun maissilajikkeen sallimista elintarvike- ja rehukäyttöön EU:ssa. Asia ratkaistiin hallituksen EU-ministerivaliokunnassa, jossa oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) jätti eriävän mielipiteen.

EU-maiden on määrä päättää maissien sallimisesta ensi viikolla keskiviikkona ja torstaina pidettävässä maatalousministerikokouksessa.

Kauppa- ja teollisuusministeriön kaupallinen neuvos Leena Mannonen arveli, että EU-maat todennäköisesti ovat niin erimielisiä, että komission esitys ei saa sen paremmin tuekseen kuin vastaansa määräenemmistöä. Pattitilanteessa päätösvalta jää komissiolle, joka näillä näkymin sallii maissien markkinoinnin.

Kolmen maissilajikkeen viljelyä EU-maissa ei ole tarkoitus nyt sallia, vaan kyseinen päätös tehdään aikanaan erikseen. EU on toistaiseksi sallinut vain kourallisen muuntogeenisiä lajikkeita viljeltäviksi.

-Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Kanadassa ja Australiassa nämä lajikkeet on hyväksytty viljelykäyttöön, Mannonen kertoi.

Kolme käsiteltävänä olevaa lajiketta ovat saaneet puoltavan lausunnon Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselta EFSA:lta, ja niiden turvallisuutta on arvioitu myös Suomessa.

Yhteensä kahdeksantoista muuntogeenistä tuotetta on tähän asti saanut myyntiluvan elintarvikekäyttöön EU:ssa. Tuotteet ovat maissia, soijaa, rapsisiemenöljyä, puuvillasiemenöljyä ja hiivaa. EU-säännöt vaativat, että muuntogeenistä tuotetta sisältävät tuotteet merkitään.

Merkintää ei tarvitse tehdä, jos muuntogeenistä tuotetta on käytetty eläinrehuna.

Mannosen mukaan muuntogeenistä maissia saattaa ilmaantua kauppojen hyllyille esimerkiksi tacokuorten, maissihiutaleiden, keksien, juomien ja monien muiden tuotteiden muodossa, sillä maissia, maissitärkkelystä ja maissiöljyä käytetään hyvin monissa elintarvikkeissa. Suomessa ei käytetä maissia kovinkaan paljon rehuna.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat