Mainos

Suomi sai kutsun Göteborgin kirjamessuille

Suomi on kutsuvierasmaana 15 vuoden tauon jälkeen Göteborgin kirjamessuilla syyskuussa. Suomesta lähtee 19.-22. syyskuuta järjestettävään Pohjoismaiden suurimpaan kulttuuritapahtumaan näyttävä joukko: Göteborgissa nähdään peräti seitsemänkymmentä suomalaisesiintyjää.

Mukana on muun muassa Ruotsissa jo hyvin tunnettuja kirjailijoita kuten Eeva Kilpi, Merete Mazzarella, Anja Snellman ja Märta Tikkanen sekä uusia tekijöitä kuten Asko Sahlberg, Kira Poutanen ja Reidar Palmgren.

-Uusien kirjailijoiden - sellaistenkin, joilta ei vielä ole käännetty teoksia ruotsiksi - esitteleminen ruotsalaisyleisölle on ollut yksi peruslähtökohtamme ohjelmaa suunniteltaessa, Maria Säntti Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskuksesta kertoo.

Yksi suomalaisista kirjailijavieraista on Kjell Westö, jolle tämänvuotiset messut ovat viidennet.

-Vaikka suomalaisen kulttuurin arvostus Ruotsissa on viime aikoina kasvanut, ei siellä vielä välttämättä tiedetä, kuinka monimuotoista kirjallisuutemme on ja kuinka paljon se on muuttunut viime vuosikymmeninä, toteaa Westö.

Tapahtuman keskeisenä tavoitteena on myös saada suomalaiskirjailijat yhteyteen ruotsalaisen kirjallisuuden kanssa. Kymmenissä seminaaritilaisuuksissa on suomalaisten lisäksi useimmiten mukana myös ruotsalainen keskustelija. Seminaarien aiheet vaihtelevat Ruotsi-Suomen historiaa kartoittavasta historioitsija Peter Englundin, presidentti Mauno Koiviston ja professori Henrik Meinanderin keskustelusta suomalaisen rakastamistavan määrittely-yritykseen.

Rum för poesi -lavalla nähdään puolestaan neljän messupäivän aikana kokonaista kuusitoista suomalaisrunoilijaa. Mukana Suomen osastolla on ennätysmäärä myös kustantajia ja muita kirja-alan toimijoita.

Messualueen tapahtumien lisäksi suomalaisohjelmistoa ovat muun muassa Heikki Paakkasen sarjakuvanäyttely Stockholmssyndrom ja suomalaiselokuvien pienoisfestivaali. Suomalaiseen hiljaisuuteen voi eläytyä äänieristetyssä huoneessa. Tilateoksen Den finska tysthetens rum on suunnitellut arkkitehti Juha Ilonen.

Messujen Suomen ohjelman ovat laatineet Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus ja Svenska litteratursällskapet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.