Mainos

Suomi sai Hornetit alennuksella

Suomi sai Hornet-hävittäjät reilusti alle markkinahintojen, sanoo tuore väitöstutkimus kansainvälisestä asekaupasta. Väitös arvioi myös, että yksi syy alennukseen saattoi olla Yhdysvaltojen halu sitoa Suomi tiukemmin länteen.

Entinen puolustusministeri, nykyinen YK:n Bosnian ihmisoikeusraportoija Elisabeth Rehn torjuu kuitenkin väitteet.

Saksassa Hornet-kaupoista väitelleen tutkija Taneli Lahden mukaan Suomi sai Hornetinsa reilusti halvemmalla. Lahti tutki vastaostoja kansainvälisessä asekaupassa. Konkreettisena esimerkkinä hän käytti Hornet-kauppoja.

Väitöksen lyhyessä poliittisessa arviossa hän toteaa, että yksi syy alennukseen saattoi olla se, että Yhdysvallat halusi sitoa Suomen tiukemmin länteen.

Jo julkisuudessa ollutta tietoa 30 prosentin alennuksesta Lahti kuitenkin pitää liian korkeana. Hän myös pehmentää arviotaan, että puolustusvoimat olisi saanut hävittäjänsä 40 prosenttia liittoutumattomuuden perikuvaa Sveitsiä halvemmalla.

Kauppoja hierottaessa puolustusministerinä olleen Rehnin mielestä Suomen ja Sveitsin kauppoja ei voi mitata samalla mitalla.
-Sveitsi otti hankintoihinsa huomattavasti enemmän materiaalia kuin Suomi, joten ne eivät ole verrannollisia. Sveitsi ja me olimme tietoisia siitä, että Sveitsin hinta oli korkeampi kuin meidän, sanoi Rehn tänään MTV:n uutisille.

Hornettien todellista ale-hintaa on ainakin vielä mahdotonta tietää, kauppojen lopullinen summa on yhä auki. Erään arvion mukaan rahaa on palanut tähän mennessä noin 14 miljardia markkaa.

Rehn torjuu myös väitteet, että Washingtonilla olisi ollut kainalossa sotilaspoliittinen ketunhäntä.
-Sieltä päin ei tullut tämänkaltaisia sanomia. Siellä ymmärrettiin, että kauppa on kauppaa ja annetaan niin hyvät tarjoukset, että ne sitten ovat parhaat mahdolliset meidän evaluaatiossamme, sanoo Rehn.

Rehn muistuttaa, että Hornetit eivät olleet edullisin vaihtoehto: vaakakupissa painoivat vastakaupat ja hävittäjien elinikäiset kustannukset.
(MTV3/Janne Hopsu)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.