Mainos

Suomi saattoi valikoitua rahanpesumaaksi sijaintinsa vuoksi

Italian sotilaspoliisin Ros-erikoisryhmän everstin mukaan Suomea on Italian mafian rahanpesussa käytetty vain välineenä, eikä rikollisjärjestöllä ole todennäköisesti sen kummempia yhteyksiä maahan.

Syitä siihen, miksi rahanpesijät valitsivat juuri Suomen, voi everstin mukaan olla monia.

- Oletamme että heidän on ollut jostain syystä helpompi hankkia yritys Suomesta ja pitää matalaa profiilia siellä, kenties kaukaisen sijainnin takia tai siksi, ettei järjestäytynyt rikollisuus ole Suomessa suuri ongelma. Yritykset ovat siis voineet toimia helpommin niin, etteivät ne ole herättäneet huomiota.

Suurin osa rahanpesuun sekaantuneista 56 pidätettäväksi määrätystä on saatu jo kiinni. Rahanpesuvyyhden keskiössä ovat telealan yritykset Italia Telecom Sparkle ja Fastweb. Italialaislehdistön mukaan Fastwebin entinen toimitusjohtaja Silvio Scaglia pidätettiin viime yönä lentokentällä tämän palatessa työmatkalta Italiaan.

- Tutkimukset jatkuvat, juuri viime yönnä teimme operaation jossa löysimme lisää todisteita, eversti kertoi.

Operaatiossa takavarikoitiin tuhansia taideteoksia, joita ostamalla oli peitelty rahanpesun jälkiä. Joukossa on muuan muassa Giorgio de Chiricon töitä. Roomalaisesta varastosta löytynyt taideaarre kuuluu Gennaro Mokbelille, jonka väitetään olevan koko operaation aivot.

Suomen kautta kulki miljardi euroa

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että Italian poliisi epäilee kahden Suomeen rekisteröityneen telealan yrityksen osallistuneen Calabrian mafian `Ndranghetan rahanpesuun. Italian sotilaspoliisin tekemästä kaaviosta käy ilmi, että Suomen kautta kierrätettiin yli miljardi euroa, noin puolet operaation kokonaissummasta.

Yhden epäillyn yrityksen kautta kulki vuoden 2007 aikana Italiaan yhteensä lähes 590 miljoonaa ja toisen kautta yli 460 miljoonaa euroa. Kummallakin yrityksellä oli kaksi itävaltalaista pankkitiliä.

Yritykset löytyvät useista suomalaisista yrityshauista, joissa niiden osoitteeksi mainitaan Helsingin World Trade Center. Puhelinnumeroa yrityksille ei ole listattu.

Suomen ja Italian lisäksi `Ndranghetan rahanpesutoiminta ulottui muun muassa Panamaan, Britanniaan, Yhdysvaltoihin ja Luxemburgiin. Italian valtiolta jäi saamatta 400 miljoonaa euroa arvonlisäveroja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.