Suomi saattaa saada yhden EU-edustajan lisää

Suomi voi saada EU:n laajennuttua yhden edustajan enemmän Euroopan parlamenttiin kuin on sovittu. Ratkaisu olisi tilapäinen vuosille 2004-2009 tai siihen asti, kun Bulgaria ja Romania liittyvät EU:hun.

Järjestelyn taustalla on Nizzan sopimus, jossa edustajakatoksi on sovittu 732 parlamentaarikkoa 12 uuden maan tultua EU:hun. Uusia valtioita liittyy aluksi todennäköisesti vain kymmenen. Siksi määrät on laskettava uudestaan.

Puheenjohtajamaa Tanska esittää siirtymäajan ratkaisua, jonka mukaan maksimi olisi 721. Mutkikas laskentakerroin antaisi Suomelle väliaikaisesti 14 paikkaa. Nizzassa Suomen kiintiöksi sovittiin 13 edustajaa.

Ehdotetun mallin läpimeno ei ole vielä varmaa. EU-maat ovat käsitelleet sitä vasta kerran pysyvien edustajien kesken. Ajatuksena on, että nykyiset jäsenmaat eivät saa siirtymäajaksi yhtään enempää edustajia kuin nykyisin. Tämä ei kuitenkaan tyydytä Saksaa, joka katsoo kaavan kannaltaan epäedulliseksi, EU-lähteistä kerrotaan.

Unkari ja Tshekki eivät hyväksy kiintiöitään

Parlamentaarikkojen määrässä on muitakin ongelmia. Unkari ja Tshekki eivät ole vieläkään hyväksyneet Nizzassa sovittuja kiintiöitä. Ne vaativat yhtä monta edustajaa kuin Belgia ja Portugali. Kaikilla neljällä valtiolla on noin 10 miljoonaa asukasta. Unkarille ja Tshekille luvattiin kuitenkin vain 20 edustajaa, mutta Belgialle ja Portugalille 22 parlamentaarikkoa.

EU-edustajien lukumäärästä sovittiin Nizzan huippukokouksessa joulukuussa 2000. Ratkaisut koskivat 27 maan tulevaisuuden unionia. Nizzan kokous oli vaikea, koska puheenjohtaja Ranska epäonnistui pahoin valmisteluissa. Jälkeenpäin Nizzan sopimuksesta löytyi mm. laskuvirheitä. Lisäksi mukaan ujutettiin monien päämiesten tietämättä päätös, jonka mukaan EU:n huippukokoukset siirtyvät Brysseliin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat