Mainos

Suomi saa taas maksaa liian pitkästä oikeudenkäynnistä

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on jakanut jälleen langettavia tuomioita Suomelle. EIT määräsi valtion maksamaan korvauksia kahdelle valittajalle muun muassa siksi, että näiden oikeudenkäynnit olivat venyneet liian pitkiksi.

EIT määräsi Suomen maksamaan muun muassa Interbankin toimitusjohtajana toimineelle Juha Sorvistolle 12 500 euron vahingonkorvauksia sekä 9000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Sorvistoon liittyvä vahingonkorvausoikeudenkäynti on kestänyt jo 14 vuotta 6 kuukautta ja jatkuu yhä.

Käsittelyä oli lykätty käräjäoikeudessa, koska Sorvistoa vastaan oli vireillä pitkälle samoihin asioihin liittyvä rikosjuttu. EIT:n mielestä valtion pitää järjestää oikeusjärjestelmänsä niin, ettei kukaan joudu odottamaan asiansa ratkaisua kohtuuttoman kauan.

Lisäksi EIT katsoi, että Sorviston ja hänen lakimiehensä välisen kirjeenvaihdon takavarikointi toiseen rikosoikeudenkäyntiin liittyvässä esitutkinnassa rikkoi ihmisoikeussopimusta.

Ei rahaa Uotille

Toiselle valittajalle Suomi joutuu maksamaan 3500 euron vahingonkorvaukset ja 640 euroa oikeudenkäyntikulut. Hänen oikeudenkäyntinsä kesti kuusi vuotta ja kolme kuukautta. Sinä aikana juttua puitiin tapaturmalautakunnassa, vakuutusoikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa.

Suomi on saanut muutaman viime vuoden aikana reilut parikymmentä langettavaa päätöstä pitkistä oikeudenkäynneistä. Monissa tapauksissa valtio on myös maksanut korvaukset jo silloin, kun jutut ovat tulleet vireille EIT:ssä.

EIT ratkaisi tiistaina myös kolmannen Suomea koskevan jutun, jossa oikeustieteen tohtori Kari Uoti vaati korvauksia pitkittyneestä oikeudenkäynnistä. EIT:n mielestä Uotia ei voitu enää katsoa ihmisoikeusloukkauksen uhriksi. Sen mukaan hovioikeus oli jo ottanut huomioon ja hyvittänyt oikeudenkäynnin venymisen antamassaan ratkaisussa.

EIT on jo aiemmin katsonut, että Uoti on kokenut vääryyttä pitkissä oikeusprosesseissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.