Suomi pyrkii yhä viinimaaksi

Hallitus haluaa yhä Suomen EU:n viralliseksi viinimaaksi, vaikka eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta haluaa luopua hankkeesta. Suomen mielestä viiniä ei saisi kuitenkaan mainostaa EU:n yhteisillä varoilla.

Suomi pitää yhä kiinni tavoitteestaan saada virallinen viinintuottajamaan asema EU:ssa. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta vaati lokakuun lopulla, että Suomi luopuu aseman tavoittelusta. Valiokunnan mielestä viinimaaksi profiloituminen antaisi EU:ssa väärän kuvan Suomen ilmastosta. Hallitus ei kuitenkaan ole luopunut ajatuksesta.

Valmisteilla olevan uudistuksen myötä viiniä saisi myydä kaupallisesti vain viinintuottajaksi listatuissa EU-maissa. Suomi haluaa itsensä mukaan joukkoon, koska Ahvenanmaalla on käynnissä pieni viininviljelykokeilu.

Sama viiniuudistus uhkasi alun perin suomalaisten marja- ja hedelmäviinien nimeä. Ensimmäisen esityksen mukaan viini-nimike olisi varattu vain rypäleistä valmistetuille juomille.

Useat jäsenmaat kuitenkin suivaantuivat esityksestä, ja ajatuksesta on nyt luovuttu. Esimerkiksi Saksassa omenaviini on perinteinen juoma.

Viiniuudistus tähtää eurooppalaisen viinin laadun parantamiseen ja ylituotannon vähentämiseen.

Suomi ei halua mainostaa viiniä

Osa EU-maista haluaa, että samalla eurooppalaisten viinien kulutusta alettaisiin edistää julkisin varoin rahoitetuilla kampanjoilla.

EU:n varoista rahoitetaan jo esimerkiksi kalaa, appelsiineja ja juustoja tukevia kampanjoita. Ideana on kertoa kuluttajille, että eurooppalaiset tuotteet ovat hyviä ja terveellisiä.

Suomi kuitenkin torjuu ajatuksen viinin liittämisestä joukkoon, koska sosiaali- ja terveysministeriö ei halua antaa vaikutelmaa, että viinin kohtuukäyttökään olisi terveellistä. Suomen kannalla on ainakin myös Ruotsi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat