Suomi puolustaa Veikkauksen monopolia

Suomi painottaa vastauksessaan EU:n komissiolle, ettei sillä ole velvollisuutta päästää automaattisesti vedonlyöntiyrityksiä markkinoilleen, vaikka yrityksellä olisi toimilupa toisesta maasta.

Suomi pitää kiinni Veikkauksen asemasta. Hallituksen EU-ministerivaliokunta linjasi tänään, ettei Suomi myönnä rajoittavansa ulkomaalaisia pelipalveluja markkinoiltaan väärin perustein.

Suomi katsoo vastauksessaan EU:n komission lausuntoon, että EU-lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö jättää jäsenmaille harkintavaltaa siihen, miten vedonlyöntiä ja arpajaisia saa maassa järjestää. Asiasta on kiistelty pitkään ja kiista saattaa päätyä ratkaistavaksi EY-tuomioistuimeen.

Hallitus ei ole halunnut päästää ulkomaisia vedonlyöntiyrityksiä suoraan Suomen markkinoille, jolloin ne voisivat perustaa vedonlyöntipisteitä ja mainostaa Suomessa. Arpajaislain mukaan arpajaisia saa Suomessa järjestää vain, jos järjestäjällä on yleishyödyllinen tarkoitus ja kotipaikka Suomessa. Rahapeliluvat myönnetään Suomessa yksinoikeudella viideksi vuodeksi kerrallaan; Suomessa ne ovat Veikkauksella, RAY:llä ja Finntotolla.

Komissio katsoo, että ongelmapelaamisen ehkäisyä ei voi käyttää perusteena Veikkauksen monopolille, koska Veikkaus saa mainostaa ja markkinoida tuotteitaan. Yleishyödyllisyys on komission mielestä myös kyseenalainen peruste, koska Veikkauksen tuotoille asetetaan valtion budjettiin korkeat tuotto-odotukset.

Suomessa eurooppalaista oikeuskäytäntöä tulkitaan toisin. Suomi ei halua antaa automaattisesti pääsyä markkinoilleen toimijoille sillä perusteella, että niillä on toimilupa toisesta maasta. Kirjeessä hallitus vetoaa EY-tuomioistuimen ratkaisuun, jossa se on katsonut, että alan erityispiirteiden takia jäsenmailla pitää olla riittävästi harkintavaltaa päättää arpajaisten sääntelystä.

Suomi kiistää myös komission näkemyksen, että monopoliyhtiö ei saisi mainostaa toimintaansa. Veikkaus ei mainosta sen takia, että valtio saisi kerättyä lisää tuloja kassaansa. Valtio ei myöskään aseta Veikkaukselle tuotto-odotuksia vaan kirjaa budjettiin vain arvion tulevista tuotoista. Lisäksi Suomi katsoo, etteivät muiden EU-maiden mahdolliset valvontatoimet ole riittäviä torjumaan rikoksia ja rahanpesua Suomessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat