Mainos

Suomi poistaa rajatarkastuksia ensi keväänä

Suomi ja neljä muuta Pohjoismaata ovat poistamassa rajatarkastukset muihin Schengen-maihin maaliskuussa.

rajavyöhykeet Schengen-maihin avautuvat

Pohjoismaat alkavat 25. maaliskuuta soveltaa Schengen-sopimusta, joka poistaa rajatarkastukset sisäisillä rajoilla. Päätös vahvistetaan todennäköisesti EU:n oikeus- ja sisäministerien kokouksessa 1. joulukuuta. Sitä ennen Pohjoismaissa kuitenkin tarkastellaan ulkorajavalvonnan ja tietosuojaa pitävyyttä, poliisiyhteistyötä, viisumien myöntämistä sekä yhteyksiä Schengenin tietojärjestelmään.

Mikäli kaikki Pohjoismaat täyttävät vaatimukset, voidaan päätöksiin edetä aikautalun mukaisesti. Tarkastuksia on tehty keväästä alkaen - syyskuun aikana on tutkittu pohjoismaista ulkorajavalvontaa maalla, merellä ja lento-asemilla.

Mutkia voi tosin tulla matkaan muistakin syistä kuin puutteista valmisteluissa. Schengenin tietojärjestelmää täytyy laajentaa, kun uusia maita tulee mukaan. Laajennustyöt ovat vielä kesken. Järjestelmään kerätään tietoja etsityistä henkilöistä ja henkilöistä, joita ei päästetä Schengen-alueelle sekä varastetuista passeista tai autoista. Mikäli aikataulu pitää, on laajennus valmis marraskuussa. Tietojärjestelmän toimivuutta tarkastellaan vielä helmikuussa, ennen kuin lopullisesti vahvistetaan.

Henkilöllisyys todistettava

Schengenin sopimus merkitsee muutosta EU-maissa matkustaville. Silloin pääsee Pohjoismaiden lisäksi Saksaan, Ranskaan, Espanjaan, Kreikkaan, Italiaan, Itävaltaan, Hollantiin, Belgiaan, Luxemburgiin tai Portugaliin näyttämättä passia tai uudenmallista henkilöllisyystodistusta satamassa tai lentokentällä.

Henkilöllisyystodistus tai passi on silti pidettävä matkalla mukana, koska niitä voidaan vaatia muualla kuin rajalla. EU-maista Britannia ja Irlanti ovat vielä Schengen-alueen ulkopuolella.

Suurempi merkitys sopimuksella on kolmansien maiden kansalaisille, jotka asuvat Suomessa tai joilla on Suomeen viisumi. Ensi maaliskuusta alkaen heidän ei tarvitse anoa viisumia matkustaessaan Suomesta toiseen Schengen-maahan.

Pohjoismaiden passiunioni säilyy

Suomi, Ruotsi ja Tanska liittyivät Schengen-sopimukseen joulukuussa 1996. Norja ja Islanti allekirjoittivat yhteistyösopimuksen. EU:n ulkopuolisina maina ne eivät voi osallistua Schengen-sopimuksen päätöksentekoon. Niiden pääsy mukaan merkitsee kuitenkin, ettei EU:ssa olevien Pohjoismaiden tarvitse luopua 40 vuotta vanhasta pohjoismaisesta passiunionista Schengeniin liittymisen takia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.