Mainos

Suomi pitää kiinni alkoholintuonnin aikarajoituksista

Suomi aikoo puolustaa alkoholintuonnille määrättyjä aikarajoja EU-käsittelyssä. Kanta vahvistettiin EU-ministerivaliokunnan kirjallisessa menettelyssä. Aikarajat ovat sekä EU-komission että EY-tuomioistuimen tutkittavina.

Komission viralliseen huomautukseen Suomen on vastattava 8. helmikuuta mennessä, tuomioistuimessa vireillä olevaan tapaukseen on esitettävä kannanotot viimeistään 10. maaliskuuta.

Vastaukset eivät ole vielä valmiit, mutta Suomi tulee painottamaan niitä sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja, joita vapaa alkoholintuonti Virosta ja Venäjältä aiheutti EU-jäsenyyden alussa keväällä 1995. Komissio epäilee, että suomalaiset aikarajoitukset rikkovat matkustajatuomisdirektiiviä ja tullittomuusasetusta vastaan. Niissä ei puhuta muista kuin määrällisistä rajoituksista, joten komission mielestä Suomen aikarajoitukset ovat laittomia.

Suomesta kolmanteen maahan matkustavan on oltava maan ulkopuolella 20 tuntia saadakseen tuoda alkoholia ja Suomeen tulevan on oltava vähintään kolmen päivän matkalla saadakseen tuoda alkoholijuomia.

EY-tuomioistuimessa on esillä Helsingin käräjäoikeuden ennakkoratkaisupyyntö. Taustalla on tapaus, jossa Virossa käynyt matkustaja toi olutta 20 tuntia lyhyemmältä matkalta. Oikeus pyytää nyt ratkaisua, onko 20 tunnin sääntö lainmukainen, koska matkustaja valitti asiasta.

Lainsäädäntöneuvos Tuula Pynnä ulkoministeriöstä arvioi, että ennakkoratkaisu luultavasti saadaan nopeammin päätökseen kuin komission tutkimus. EY-tuomioistuin tarvitsee ennakkoratkaisun tekemiseen keskimäärin 20 kuukautta, mutta komission joulukuussa tekemä huomautus on vasta pitkällisen prosessin alkuvaihe.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.